Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Alleen nog subsidie voor warmtepomp met hoog energielabel

Huiseigenaren krijgen in 2024 geen subsidie meer voor een warmtepomp die energielabel A+ of lager heeft. Alleen bij een hoger energielabel krijgen ze nog een deel van de aanschafprijs vergoed. Er komt een overgangsregeling: wie in 2023 een warmtepomp met A+ of lager heeft besteld, kan volgend jaar wel nog subsidie aanvragen.

Dat blijkt uit de nieuwe voorwaarden voor de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendmaakte. De wijziging vloeit voort uit Europese regelgeving. Het energielabel van een warmtepomp is gebaseerd op de hoeveelheid elektriciteit die het apparaat verbruikt. Hoe lager het label, hoe minder energiezuinig. Overigens komt er extra subsidie voor warmtepompen met label A+++ of hoger.

‘Check bij installateur hoe het zit’

Vereniging Eigen Huis roept woningbezitters op bij hun installateur te checken of ze nog subsidie op een warmtepomp krijgen. De vereniging is kritisch over de wijziging van de voorwaarden. Zij vindt het belangrijk dat woningbezitters die willen verduurzamen, weten waar ze aan toe zijn. Tussentijdse aanpassingen van de regels zorgen voor onzekerheid. Om misverstanden te voorkomen, moet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) — die de subsidie verstrekt — in ieder geval zo snel mogelijk met de precieze lijst met warmtepompen komen die in 2024 onder de subsidieregeling vallen.

Ruimere voorwaarden monumenten en biobased isoleren

Voor monumenten worden de subsidievoorwaarden soepeler. Zo komt er een subsidie voor achter- of voorzetbeglazing, dat is extra beglazing over bestaande ramen. Wie isoleert met biobased — oftewel natuurlijke — isolatiematerialen, krijgt extra subsidie.

Ook volgend jaar subsidie voor één maatregel

Het is ook in 2024 mogelijk om voor één verduurzamingsmaatregel subsidie te krijgen. Tot 2023 kon dit alleen bij twee maatregelen. Ook blijft het mogelijk om tot 24 maanden na installatie een aanvraag in te dienen. Vereniging Eigen Huis had gepleit voor behoud van deze twee voorwaarden. Verder is er volgend jaar in totaal € 600 miljoen aan verduurzamingssubsidie beschikbaar, dit jaar was dat € 560 miljoen.

Aanvraagproces vereenvoudigd

Eerder dit jaar bleek uit een meldpunt van Vereniging Eigen Huis dat veel huiseigenaren het ingewikkeld vinden om ISDE-subsidie aan te vragen. De RVO heeft het aanvraagproces inmiddels op verschillende punten vereenvoudigd. Zo heeft zij de website en het aanvraagformulier verbeterd. Vereniging Eigen Huis is hier blij mee, maar blijft in de gaten houden of het aanvraagproces voor woningbezitters voldoende duidelijk is.

ISDE-subsidie Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld Een derde huiseigenaren haakt af bij subsidieaanvraag verduurzaming

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube