Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Europese taxatierichtlijn kost huiseigenaren miljoenen per jaar

De nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties gaat huiseigenaren samen vele miljoenen euro’s per jaar kosten. De taxatieplicht levert hen geen enkel voordeel op. Wij roepen De Nederlandsche Bank (DNB) daarom op om nog deze week bij de European Banking Authority (EBA) op te komen voor de belangen van Nederlandse huiseigenaren en -kopers. 

Wat houdt de taxatieplicht voor huiseigenaren in?

Bij iedere Nederlandse bank zal zowel voor een nieuwe hypotheek als bij een wijziging van een lopende hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing of bij het oversluiten naar een lagere rente, eerst een traditioneel taxatierapport moeten worden gemaakt. Nu volstaat in veel gevallen een veel goedkopere modelmatige taxatie of is een waardebepaling niet nodig.     

“Een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, kost je al snel 400 tot 500 euro”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Omdat je dit straks voor elke hypotheekwijziging, hoe klein die ook is, opnieuw moet laten doen, kan dit naar verloop van jaren heel veel geld gaan kosten. Aan die rapporten heb je helaas niets en al die extra taxaties gaan tot vertragingen leiden.”  

DNB niet geneigd tot actie

De nieuwe regels gaan vooralsnog per 1 juni 2021 in voor nieuwe hypotheken en een jaar later voor bestaande hypotheken. Tenzij DNB voor het einde van deze maand bij EBA aangeeft op elementen van de richtlijn te willen afwijken. Afzonderlijke landen kunnen dit doen, omdat de richtlijn geen wetgeving is. Helaas lijkt DNB vooralsnog niet in actie te willen komen.   

Modelmatig taxeren: binnen kaders goed en voordelig

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunnen huiseigenaren sinds 2016 gebruik maken van een modelmatige taxatiemethode. Geldverstrekkers accepteren deze waardebepaling voor hypotheken tot 90% van de waarde van de woning. Deze moderne taxatiewijze biedt veel voordelen. Er is geen huisbezoek nodig, het rapport is binnen een minuut digitaal beschikbaar en de kosten zijn met 25 tot 30 euro bescheiden. Minister Hoekstra van Financiën toonde zich al voorstander van modelmatig taxeren.     

Voor sommige hypotheekmutaties is zelfs geen taxatie nodig, bijvoorbeeld: Als er voldoende overwaarde is waardoor de bank geen risico loopt. Bij een renteaanpassing accepteren veel geldverstrekkers de kosteloze WOZ-waardebeschikkingen van gemeenten.    

Als de EBA-regels van kracht worden vervallen al deze consumentvriendelijke mogelijkheden in één keer.    

Een uitzondering op de richtlijn is gerechtvaardigd 

Wij doen daarom een dringend beroep op DNB om op te komen voor de belangen van de Nederlandse huizenbezitters, geldverstrekkers en een goed werkende taxatiebranche.     

Omdat de Europese richtlijn alleen van toepassing is op banken, mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren. Ook deze marktverstoring vinden wij een argument om een afwijking te bepleiten van de taxatierichtlijn.   

Update 25 augustus 2020: Naar aanleiding van dit bericht zijn er inmiddels Kamervragen gesteld. 

Tags

HypotheekWonen-Verbouwen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube