Meer juridische conflicten met aannemers
Het aantal juridische conflicten tussen aannemers en jonge huiseigenaren is de afgelopen jaren flink gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener ARAG.
Het concern liet een onderzoek uitvoeren naar jonge huiseigenaren tussen de 25 en 45 jaar. Daaruit bleek dat 63% van de 1.036 ondervraagden tijdens of na het verbouwen van de woning met een geschil te maken kreeg (bron: nieuwsbericht AD). Volgens ARAG zit in deze doelgroep ook een groep starters die voor de eerste keer gaat verbouwen en daar nog weinig ervaring mee heeft. Deze mensen weten daardoor vaak niet goed wat hun rechten zijn. ARAG stelt dat de juridische conflicten verschillend van aard zijn, maar dat het onderliggend probleem veelal is dat mensen slecht geïnformeerd zijn en de gemaakte afspraken niet of onvoldoende nauwkeurig worden vastgelegd.
Verdubbeld
Juridisch dienstverlener DAS maakte eerder al bekend dat het aantal verbouwconflicten in 2021 was verdubbeld ten opzichte van 2020. Ook Achmea Rechtsbijstand noteerde een flinke toename al was die stijging minder hoog. Waarom steeds meer aannemers en huiseigenaren een conflict krijgen, komt volgens ARAG waarschijnlijk doordat mensen steeds vaker met beunhazen in zee gaan. Ook besluiten meer mensen om te verbouwen in plaats van een nieuwe woning te kopen vanwege onder meer de inflatie en de hoge huizenprijzen.
Dit vindt Vereniging Eigen Huis
De meeste conflicten ontstaan door onduidelijke afspraken tussen huiseigenaren en aannemers. Voorkom onenigheid en leg in het contract met de aannemer zoveel mogelijk punten vast. In een goede offerte moet precies omschreven staan wat je krijgt en voor welke prijs. Onze tips:
- Bedenk van tevoren wat je wilt verbouwen en met welke materialen.
- Zet je wensen op papier, eventueel met hulp van een bouwkundig adviesbureau of architect.
- Vraag bij meerdere aannemers een offerte op.
- Werk het liefst met een vaste prijs, dat geeft simpelweg de meeste zekerheid.
- Probeer stelposten of verrekenprijzen zoveel mogelijk te voorkomen.