Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verdeeldheid over taxaties dupeert huiseigenaar

Er moet zo spoedig mogelijk duidelijkheid komen over de taxatieverplichtingen die op 1 juli 2021 ingaan en waar honderdduizenden huiseigenaren mee te maken krijgen. Vereniging Eigen Huis vroeg minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief om in te grijpen. Inmiddels zijn er, n.a.v. deze brief, kamervragen gesteld over de gang van zaken. 

De banken en taxatiebranche lijken op korte termijn niet tot overeenstemming te komen over een nieuw hybride taxatiesysteem voor woningen. Dit is zorgelijk omdat de consument de rekening van deze onenigheid dreigt te gaan betalen. Al sinds de zomer van 2020 praat de taxatiebranche met banken en dataleveranciers over een alternatieve hybride taxatievorm en over de voorwaarden waaronder die kan worden gebruikt. Tot nu toe is daarover geen overeenstemming bereikt.

Conflict over woningtaxaties

Onlangs is een aantal partijen (ING, Calcasa en Taxatheek) gestart met de desktoptaxatie; een hybride taxatiemethode die voldoet aan de richtsnoeren van de European Banking Association (EBA) en onder de honderd euro gaat kosten. Vlak daarna kondigde de NRVT, de toezichthouder op de taxatiebranche, samen met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro aan per 1 juli met een eigen bureautaxatie te komen. De kosten hiervan liggen volgens eerste berichten rond de € 350. Opmerkelijk is dat de bureautaxatie een aantal woningtypen uitsluit, waaronder appartementen terwijl die onderling juist goed vergelijkbaar zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft verklaard forse inhoudelijke bezwaren te hebben tegen dit laatste initiatief.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: “Het lijkt erop dat er vanuit de branche pogingen worden ondernomen om de taxatiemarkt af te schermen, waarbij het eigen model de standaard moet worden. Maar een monopolie-positie is nooit in het belang van de consument. Daarbij hoort een toezichthouder onafhankelijk te zijn. Het is ongepast om samen met enkele brancheorganisaties een taxatiemodel te ontwikkelen en de eigen regelgeving hierop aan te passen."

Lees de brief die Vereniging Eigen Huis aan minister Ollongren heeft gestuurd. (pdf)

Toelichting taxatiekosten

Nieuwe taxatieregels met grote gevolgen

Op 1 juli 2021 wordt een aantal richtsnoeren van de European Banking Association (EBA) van kracht. Een daarvan houdt in dat modelmatige taxaties niet langer mogen worden gebruikt voor leningen die huiseigenaren afsluiten die een overwaarde hebben op hun woning (Loan to Value van 90% of lager, de verhouding tussen hypotheekschuld en woningwaarde). Wel bieden de EBA-richtsnoeren ruimte voor een woningtaxatie op afstand. Dat is een hybride taxatie waarbij een modelmatige taxatie wordt gecombineerd met een controle door een taxateur of andere deskundige die verantwoordelijk is voor afgegeven waarde.

Wat is een modelmatige taxatie?

De huidige modelmatige taxatiemethode is een voordelig alternatief voor een traditionele waardebepaling door een taxateur aan huis. Vooral bij de veelvoorkomende relatief kleine hypotheekverhoging voor een verbouwing of verduurzaming en beperkt risico wordt de computermatige modeltaxatie op afstand veel gebruikt. Het systeem is betrouwbaar gebleken en de kosten blijven beperkt tot ongeveer 80 euro. Ook minister Hoekstra (Financiën) heeft zich meerdere malen positief uitgesproken over de voordelen en betrouwbaarheid van modelmatig taxeren. Per 1 juli 2021 mag deze methode niet langer worden gebruikt.

Tags

Wonen-Verbouwen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube