Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackWoonsituatie

Samenwonen of trouwen

Wat gebeurt er met je woning wanneer je gaat samenwonen of trouwen? Wie is dan eigenaar? En hoe zit het met de hypotheek?

man en vrouw staan aan keukentafel

Wettelijke regelingen bij samenwonen

Voor samenwonenden die niet getrouwd zijn is in de wet weinig geregeld. Zo houden beide partners hun eigen vermogen, je bent niet aansprakelijk voor elkaars schulden, hebt geen wettelijk recht op partneralimentatie en bent niet elkaars wettelijk erfgenaam. Het is dan ook goed om stil te staan bij hoe je de zaken wilt regelen. Afspraken maken doe je in een samenlevingscontract, jullie nalatenschap regel je in een testament

Samenlevingscontract

Willen jullie de zaken goed regelen met duidelijke afspraken, sluit dan een samenlevingscontract af met eventuele testamenten. 

In het samenlevingscontract kun je niets vastleggen over je nalatenschap. Je kunt alleen afspreken dat de eigendommen van jullie samen naar de langstlevende partner gaan. Je nalatenschap regel je via een testament welke persoonlijk is opgesteld. Ieder van de partners maakt dus een eigen testament waarin je erfgenamen staan.  

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Mogelijkheden samenwonen

Rol notaris 

Voor het opstellen van een samenlevingscontract met eventuele testamenten ga je naar de notaris toe. De notaris stelt een notarieel samenlevingscontract op met al jullie afspraken. Daar zetten jullie beiden je handtekening onder. De notaris bewaart vervolgens jullie samenlevingsovereenkomst. Jullie krijgen een officiële kopie van deze akte. Een notarieel samenlevingscontract voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Het partnerpensioen moet je nog wel zelf aanvragen bij het pensioenfonds. 

Overeenkomst aanpassen of beëindigen 

Willen jullie tussentijds de samenlevingsovereenkomst wijzigen, dan kan je dit op elk gewenst moment doen bij de notaris. Hiervoor worden vaak wel kosten in rekening gebracht.

De samenlevingsovereenkomst beëindigen is heel eenvoudig. Je hoeft daarvoor niet naar de notaris en ook geen rechtelijke procedure te doorlopen. In de overeenkomst spreken jullie af wanneer de overeenkomst eindigt. Redenen kunnen zijn: trouwen, overlijden, opzegging. Ook als jullie niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staan kan dat een reden zijn voor het beëindigen van het contract.

Wil je overeenkomst ontbinden? Kijk dan in het samenlevingscontract hoe je dat kunt doen. Vaak is daarin opgenomen dat je de overeenkomst kunt opzeggen door het sturen van een aangetekende brief. Vaak is er een opzegtermijn van een maand overeengekomen. Je kunt de notaris een kopie van deze brief sturen. 

Meer over trouwen en samenwonen

Trouwen of geregistreerd partnerschap (pdf)

Verschillen samenlevingscontract, trouwen en geregistreerd partnerschap

Samenlevingscontract

Bij een samenlevingscontract heb je minder wettelijke rechten bij overlijden of uit elkaar gaan dan bij een geregistreerd partnerschap of trouwen. Bij de wet is niets geregeld. Afspraken moet je in een samenlevingscontract zelf vastleggen. Het voordeel hierbij is wel dat bij het beëindigen van de relatie, de overeenkomst gemakkelijk ontbonden kan worden zonder kosten. 

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap en trouwen lijken qua rechten veel op elkaar. In beide gevallen ga je naar de gemeente en verandert je burgerlijke staat. Ga je uit elkaar, dan moet dit vaak via een rechter worden geregeld. Ook heb je automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Zo wordt je elkaars erfgenaam, is het partnerpensioen geregeld en heeft de vader direct het gezag bij de geboorte van kinderen. 

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Wie vóór 1 januari 2018 is getrouwd en geen afspraken heeft gemaakt, trouwt in 'algehele gemeenschap van goederen'. Alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, zijn van jullie samen.

Voor wie na 1 januari 2018 trouwt, geldt het uitgangspunt de 'beperkte gemeenschap van goederen'. Voorhuwelijkse eigen bezittingen en schulden blijven ook na het sluiten van het huwelijk privé. Ook blijven erfenissen en schenkingen die je tijdens het huwelijk krijgt, buiten de beperkte gemeenschap van goederen. Wat je tijdens het huwelijk aan bezittingen verkrijgt en aan schulden aangaat, valt binnen de beperkte gemeenschap.

Het is nog mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Wie dit wil, moet naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Fiscaal partner

Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan ben je voor de Belastingdienst automatisch en verplicht elkaars fiscale partner.

Inkomstenbelasting en fiscaal partnerschap

Regel je testament

Bij samenwonen is het verstandig dat beide partners, naast een samenlevingscontract, een testament opstellen. De testamentadviseurs van Vereniging Eigen Huis helpen u uw (levens)testament op te stellen of aan te passen.

Plan een afspraak

Stel een samenlevingscontract op

Wil je een notarieel samenlevingscontract laten opstellen? Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je met korting een notaris regelen via de Nationale Notaris.

Nationale Notaris

Aan de slag

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen als je gaat samenwonen?

Testamentadvies

Je testament goed geregeld, inclusief gespreksverslag en afwikkeling notaris voor € 1799,-

Plan een afspraak

Eigen Huis Hypotheekadvies

Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Plan een afspraak

Juridisch advies

Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

Bekijk de mogelijkheden

Ook interessant in kennisbank

  • Wanneer ben ik fiscaal partner voor de inkomstenbelasting?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen als wij als samenwoners uit elkaar gaan?

Lees meer

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube