Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBelastingen

Inkomstenbelasting

Als huiseigenaar doe je ieder jaar aangifte inkomstenbelasting. Zo betaal je belasting over inkomsten uit werk en woning. We leggen je uit welke zaken je hierbij tegenkomt.

man en vrouw aan tafel

Belastingaangifte 2023

Ontvang je bericht van de Belastingdienst waarin staat dat je aangifte inkomstenbelasting 2023 moet doen? Dan moet je aangifte doen. Heb je geen bericht ontvangen, maar verwacht je dat je belasting moet betalen of juist terugkrijgt? Controleer dan zelf of je aangifte moet doen door voor proef een aangifte in te vullen.

De aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 kun je vanaf 1 maart online indienen via Mijn Belastingdienst of de aangifte-app. Houd deze data in de gaten: 

 • Vanaf 1 maart: aangifte doen
 • 30 april: uiterlijke datum aangifte indienen
 • 1 april: doe je aangifte vóór 1 april, dan krijg je vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst

TIP In de eerste twee weken na 1 maart wordt de website van de Belastingdienst druk bezocht. Door overbelasting is het daardoor soms niet mogelijk aangifte te doen. Wacht je even, dan is de kans groter dat het wel lukt. Bovendien heeft de Belastingdienst dan de tijd gehad om wat foutjes in het programma te herstellen.

Belastingaangifte in specifieke situaties

 • je hebt je hypotheek in 2023 overgesloten of afgelost;
 • je hebt in 2023 een woning hebt gekocht of verkocht;
 • je had een (nieuw)bouwdepot in 2023;
 • je bent in 2023 gescheiden.
Lees de belastingtips

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is het bedrag dat je bij de aangifte inkomstenbelasting in box 1 bij je inkomen optelt, als je eigenaar bent van een woning die je hoofdverblijf is. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Je gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van je woning vast.

Lees meer over het eigenwoningforfait

Aftrekposten eigen woning

Als eigenwoningbezitter mag je bepaalde kosten aftrekken van je inkomen in box 1, over het jaar waarin je die kosten hebt gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • rente over de eigenwoningschuld - waaronder de hypotheekrente;
 • periodieke betalingen voor gebruik van andermans grond, zoals erfpachtcanons.

Infoblad Welke kosten zijn aftrekbaar? (pdf)

Hypotheekrente (pdf)

Fiscaal partner

Als fiscale partners kun je samen aangifte inkomstenbelasting doen. Je mag dan het totaalbedrag (saldo) van jullie inkomsten en aftrekposten van de woning onderling verdelen. Je geeft daarvoor allebei het totaal aan van het eigenwoningforfait. Daar trek je de aftrekposten van af. Elke verdeling mag, als het totaal maar 100% is. 

Beantwoord de vragen in het Stroomschema Fiscaal partnerschap en je ziet direct of je elkaars fiscale partner bent.

Stroomschema: Fiscaal partnerschap (pdf)

Heb je met meer mensen een eigen woning als hoofdverblijf? En ben je niet elkaars fiscale partner? Dan moet elke bewoner zijn eigen deel van het eigenwoningforfait aangeven, dat overeenkomt met zijn aandeel in de eigendom van de woning. 

Geen of kleine hypotheekschuld (Wet Hillen)

Heb je jouw hypotheek (bijna) volledig afgelost? Dan hoef je voor je woningbezit in principe geen inkomstenbelasting te betalen (Wet Hillen). Het eigenwoningforfait moet bij de aangifte inkomstenbelasting wel gewoon worden ingevuld, maar je hebt dan ook recht op een extra aftrekpost vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld. Sinds 2019 wordt deze aftrekpost geleidelijk in 30 jaar afgebouwd. Dit betekent dat je in de toekomst te maken krijgt met een steeds grotere bijtelling van het eigenwoningforfait. 

Lees meer over een kleine of geen hypotheekschuld (Wet Hillen)

Restschuld vroegere eigen woning

Als je je eigen woning na 28 oktober 2012 en voor 1 januari 2018 hebt verkocht en de verkoopprijs was lager dan je eigenwoningschuld, dan heb je een restschuld. Sluit je voor de financiering van deze restschuld een lening af, dan is de rente over deze lening voor de duur van 15 jaar aftrekbaar in box 1. Je geeft de aftrekbare rente op in je aangifte bij de vraag "Restschuld vroegere eigen woning” in box 1 werk en wonen. Je geeft de restschuld dus niet in box 3 op.

Voorlopige teruggave 2024

Verwacht je over 2024 belasting terug te krijgen omdat je aftrekposten hebt, zoals de hypotheekrente? Dan hoef je niet te wachten tot het voorjaar van 2025, wanneer je aangifte doet over 2024. Met een verzoek om een voorlopige teruggaaf kun je al dit jaar maandelijks belasting terugkrijgen. Lees in het stappenplan voorlopige aanslag hoe je dat doet. 

Check welke veranderingen invloed hebben op je voorlopige aanslag.

Checklist voorlopige aanslag (pdf)

Lees meer informatie en tips over de voorlopige aanslag

Belastingwijzer

Meer weten over de fiscale behandeling van je woning? Download de Belastingwijzer.

E-book De Belastingwijzer

E-book 'Belastingaangifte eerste eigen huis'

Heb je in 2023 je eerste eigen huis gekocht? We helpen je met het e-book bij de belastingaangifte.

Download e-book

Het boxenstelsel

De inkomstenbelasting kent drie soorten belastbaar inkomen. Deze zijn ingedeeld in drie boxen met eigen regels en tarieven. Je inkomen of vermogen valt in een van de drie boxen: 

 • Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
 • Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
 • Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen (vermogen) 

boxenstelsel.pdf (pdf)

Ontwikkelingen box 3*

Eind 2021 heeft de Hoge Raad aangegeven dat de manier van belasting heffen in box 3 tot 2022 onhoudbaar was. De belasting werd namelijk berekend naar een fictief rendement maar dit wordt vaak niet gehaald. Het kabinet past daarom in 2023 de belastingheffing aan. 

Mensen met inkomen in box 3 die over 2021 aangifte hebben gedaan en de partnerverdeling of aftrek van zorgkosten of giften willen aanpassen, kunnen hun aangifte nog online aanpassen. Er is een nieuwe versie van het online aangifteprogramma beschikbaar waarmee dit kan worden gedaan.

Veelgestelde vragen

Nog even dit...

Gezin aan tafel met speelgoed

Als huiseigenaar wil je zorgeloos wonen. Vereniging Eigen Huis helpt je daarbij:

 • We komen op voor jouw belangen in politiek Den Haag
 • We adviseren je bij het onderhoud en verbouwen van je huis 
 • We helpen je besparen op je woonlasten
 • We geven tips voor veilig en gezond wonen 
 • En nog veel meer …

 Word daarom lid voor slechts € 35,50 per jaar. Samen staan we sterker.

Word nu lid

Ook interessant in kennisbank

Is mijn hypotheekrente aftrekbaar?

Tags

FinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Belastingen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube