Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening

Hoe ziet jouw energierekening er in 2024 uit?

1 januari vervalt het prijsplafond – dat is je vast niet ontgaan. Maar wist je dat er in 2024 nog veel meer verandert op je energierekening? Lees waar je volgend jaar allemaal rekening mee moet houden.

VEH Hero

Prijsplafond verdwijnt, wat betekent het voor jou? 

In 2023 springt de overheid bij wanneer iemand hele hoge energietarieven betaalt. Maar dit prijsplafond stopt 1 januari. Wanneer de energieprijzen enorm stijgen, is er dus geen vangnet meer om de hoge kosten op te vangen. Bij een onrustige energiemarkt kan de energienota daardoor flink hoger uitvallen. Heb je een contract met tarieven onder het prijsplafond? Dan heeft de verdwijning van het prijsplafond niet direct invloed op de tarieven die je betaald. Heb je een contract met tarieven boven het prijsplafond? Dan ga je in het nieuwe jaar meer betalen en loont het om over te stappen naar een andere energiecontract. Naast het prijsplafond vervalt trouwens ook de gemeentelijke energietoeslag voor lagere inkomens.


Energiebelasting omhoog…

In 2023 stegen de belastingen voor energie extreem maar door het prijsplafond werd hier weinig van gemerkt. In 2024 vervalt het prijsplafond en stijgen de belastingen met 8%. Het prijsplafond kan deze prijsverhoging dan niet meer opvangen. Huiseigenaren met een gemiddeld energieverbruik gaan hierdoor in totaal ruim € 612 meer energiebelasting betalen dan in 2022. Via onze Belastingtool reken je gemakkelijk uit hoeveel belasting jij gaat betalen.

Bereken hoeveel energiebelasting jij betaalt in 2024


…net als netbeheerskosten 

Naast de gestegen belastingen op de energierekening, gaan huishoudens in 2024 ook meer betalen aan vaste netbeheerskosten. De kosten stijgen voor een gemiddeld huishouden met € 84 per jaar (of € 7 per maand) en zijn voor iedereen gelijk, ongeacht je verbruik. 


Heffing op zonnepanelen 

Energieleveranciers maken steeds vaker onderscheid tussen mensen met en zonder zonnepanelen. Ook in 2024 zal dit het geval zijn. Hierbij kun je een aantal vormen tegenkomen: 

  • Als zonnepaneeleigenaar moet je een extra heffing betalen voor zonnestroom die je teruglevert aan het net
  • Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit, krijg je geen of een lagere eenmalige korting 
  • Er wordt geen langdurig energiecontract (van bijv. 3 jaar) aangeboden die iemand zonder zonnepanelen wel krijgt
  • Je betaalt hogere vaste leveringskosten dan iemand zonder zonnepanelen
  • Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt, krijg je helemaal geen langjarig contract aangeboden
Lees meer over hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelen


Wat doen tarieven voor stroom en gas?

Naast zaken als belastingen en netbeheerkosten zijn de leveringstarieven voor stroom en gas natuurlijk van grote invloed op je energierekening. Na de enorme piek in 2022 daalden de energieprijzen dit jaar weer wat. Hoe deze zich in 2024 gaan ontwikkelen, is niet te voorspellen. Verschillende energieleveranciers hebben de afgelopen tijd hun nieuwe tarieven per 1 januari voor klanten met een variabel contract bekendgemaakt. Bij stroom is een daling te zien, bij gas juist een stijging.

Vast of variabel energiecontract? 

Tijdens de energiecrisis boden energieleveranciers een tijdlang geen vaste contracten meer aan. Daardoor hadden steeds meer mensen een variabel contract. Maar inmiddels zijn er weer gewoon vaste contracten verkrijgbaar. De keuze voor een vast of variabel contract is voor iedereen verschillend. Bij een vast contract heb je een langere tijd zekerheid over je energiekosten. De tarieven die je betaalt blijven gedurende de looptijd van je energiecontract gelijk, ongeacht de situatie op de energiemarkt. Bij een variabel contract wisselen de tarieven meerdere keren per jaar, of bij een dynamisch contract elke dag. Hier profiteer je van wanneer de prijzen dalen, maar wanneer de tarieven stijgen kunnen jouw energiekosten ook stijgen. 


Vast energiecontract via de Collectieve Inkoop Energie 

Heb je behoefte aan zekerheid over je energiekosten in 2024? Schrijf je dan in voor onze Collectieve Inkoop Energie. Inschrijven is geheel vrijblijvend en voor iedereen, ook als je geen lid van ons bent. Wanneer er een veiling is geweest ontvang je een persoonlijk aanbod in je mail. Je kiest zelf of je hiermee akkoord gaat en overstapt. 

Schrijf je in

Mogelijkheden om energie te besparen

Naast je contract vastzetten, kun je nog meer doen om grip te houden op je energierekening. Je kunt je energieverbruik terugdringen met snelle bespaarmaatregelen of door te isoleren. Besparen kan ook met zonnepanelen of een warmtepomp.

Tags

FinanciënVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube