Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Help huiseigenaren met een asbestdak

Vereniging Eigen Huis vraagt staatssecretaris Van Ark en minister Van Veldhoven om zo snel mogelijk werk te maken van het certificeren van innovatieve saneringsmethoden en om huiseigenaren financieel tegemoet te komen bij de vaak zeer forse saneringskosten. Donderdag 20 februari debatteert de Tweede Kamer over het verwijderen van asbestdaken van woningen. 

Maak goedkoper saneren mogelijk

In december vorig jaar heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om nieuwe en goedkopere methoden voor asbestsanering na certificering toe te laten. Dergelijke innovaties worden dikwijls door de gevestigde branchebedrijven tegengewerkt. Daarom heeft Vereniging Eigen Huis de verantwoordelijke bewindspersonen opgeroepen om zo snel mogelijk werk te maken van een onafhankelijke beoordeling van de effectiviteit en veiligheid van nieuwe, innovatieve saneringsmethoden. De vereniging vindt hiervoor steun bij brancheorganisaties VNG, LTO en Aedes.

Regel een financieel fonds

De overheid heeft wel aangekondigd dat er een fonds komt dat huiseigenaren gaat helpen bij het saneren van asbestdaken, maar over de condities en voorwaarden is nog veel onduidelijk. Vereniging Eigen Huis vindt het onredelijk dat voormalig staatssecretaris Van Veldhoven aan de ene kant de noodzaak van asbestsanering blijft benadrukken, terwijl er voor deze huiseigenaren nog geen enkele financiële hulp is. Als het verwijderen van asbesthoudende daken wordt gezien als een maatschappelijk noodzakelijke opgave, dan moet de overheid ook in de kosten willen bijdragen. 

Verzekeraars trekken zich terug

Hoewel een wettelijk verbod op asbestdaken vorig jaar op het laatste moment niet doorging, blijft de maatschappelijke druk op de sanering van deze daken groot. Sommige verzekeraars gaan nieuwe klanten met een dak van asbesthoudend materiaal weigeren. Voor bestaande klanten kan de dekking worden beperkt. In alle gevallen wordt het een lastige puzzel om een woning met een asbestdak goed te verzekeren.

Meer informatie

  • Lees meer over asbest

Tags

Asbest

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube