Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Sanering asbestdaken gaat te traag

Het tempo waarmee Nederland asbestdaken saneert, is sinds half 2019 afgenomen. Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Milieu) noemt de situatie ‘zorgelijk’. 

Als dit tempo aanhoudt, duurt het nog zeker tien jaar voordat het laatste asbest in daken is verwijderd, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Er zijn twee waarschijnlijke verklaringen voor de vertraging in de sanering. Zo eindigde in december 2018 de subsidieregeling voor het verwijderen van de asbestdaken. Daarnaast strandde in juni 2019 het wetsvoorstel in de Eerste Kamer dat asbestdaken zou verbieden.   

Dit jaar wordt naar verwachting 6 miljoen vierkante meter aan asbestdaken verwijderd, dat is bijna een halvering ten opzichte van 2018. Er ligt nog 74 miljoen meter aan asbest in Nederlandse daken. De regering wil hier versneld vanaf omdat deze daken nog de grootste resterende bron zijn waardoor gevaarlijke asbestdeeltjes in het milieu terecht kunnen komen.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis  

Wij pleiten, samen met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en branchevereniging voor woningcorporaties Aedes, voor onderstaande punten om het saneren van asbestdaken te versnellen en effectiever aan te pakken:  

  • Help huiseigenaren met een asbestdak actief met raad en daad en zorg daarbij voor financiële ondersteuning.  
  • Laat gemeenten eerst een risico-inventarisatie maken en per woning in kaart brengen welke daken verweerd zijn en waar nog niets mee aan de hand is. Zo komen de asbestdaken die het meest verweerd zijn het eerst aan de beurt voor sanering. 
  • Combineer asbestsanering daar waar mogelijk met verduurzaming. Bijvoorbeeld in combinatie met dakisolatie en zonnepanelen. 
  • Onderzoek of bij de sanering altijd dure mannen in witte pakken nodig zijn of dat de veiligheid en gezondheid bij sanering met een laag risico voldoende kan worden gewaarborgd door opgeleide en gecertificeerde dakdekkers en aannemers. Innovaties op het gebied van asbestverwijdering kunnen ook de saneringskosten reduceren. 

Meer informatie 

  • Over asbest

Tags

Asbest

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube