Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verzekeraars, schrap beperking asbestdaken

Verzekeraars bouwen de dekking voor schade aan asbestdaken in snel tempo af, constateert Vereniging Eigen Huis. De vereniging roept verzekeraars op om deze beperking te schrappen en klanten juist te helpen bij het oplossen van hun asbestproblemen.De dekking voor schade aan asbestdaken loopt van 2019 tot in 2022 terug van 20 % tot 5 %, staat in de voorwaarden van de woon- en opstalverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis. De vereniging maakt zich daarover grote zorgen.   

Vorig jaar werd duidelijk dat er geen asbestdakenverbod komt en dat het kabinet nu inzet op stimuleren en faciliteren van vrijwillige sanering. Maar uit een steekproef begin 2020 van de vereniging onder acht verzekeraars bleek dat het verzekeren van een woning met een asbestdak steeds lastiger dreigde te worden. Sommige verzekeraars weigerden nieuwe klanten met een asbestdak. Anderen zouden  de dekkingsvoorwaarden opnieuw tegen het licht houden.  

De vereniging vreesde dat de aangepaste voorwaarden voor de consument ongunstig zouden uitpakken. Deze vrees blijkt gegrond. “Deze beperking brengt niet alleen klanten in een zeer benarde positie, maar is ook maatschappelijk gezien ongewenst”, aldus Nico Stolwijk, manager Kennis en Belangenbehartiging, in een brief aan de verzekeraars. “Dit levert geen bijdrage aan de oplossing van de asbestproblematiek. Daarom vragen wij alle verzekeraars die dit betreft om de beperking in de voorwaarden terug te draaien en te kijken hoe zij wel een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de asbestproblematiek van hun klanten.”  

In februari riep de vereniging staatssecretaris Van Ark en minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) in een brief op om huiseigenaren financieel tegemoet te komen bij de vaak zeer forse saneringskosten. Als het verwijderen van asbesthoudende daken wordt gezien als een maatschappelijk noodzakelijke opgave, dan moet de overheid ook in de kosten willen bijdragen. 

Lees onze oproep aan de verzekeraars Lees meer over asbest in ons dossier.

Tags

AsbestVerzekeren

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube