Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Terugverdientijd zonnepanelen afgenomen, onzekerheid blijft

De terugverdientijd van zonnepanelen is afgenomen. Dit komt doordat panelen de afgelopen tijd goedkoper zijn geworden, blijkt uit nieuwe cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Wel blijft onzeker hoe de terugverdientijd zich precies ontwikkelt, constateert Vereniging Eigen Huis. Zij vindt dat de politiek een redelijke terugverdientijd moet garanderen.

De afgelopen tijd was er veel te doen over zonnepanelen. De prijzen schommelden, het demissionair kabinet wil de salderingsregeling afschaffen en verschillende energieleveranciers namen maatregelen gericht op zonnepaneeleigenaren. Denk aan een heffing voor klanten die zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor vroegen veel consumenten zich af hoe het zit met de terugverdientijd. Milieu Centraal heeft deze nu voor drie scenario’s berekend:

  • Scenario 1: de salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd. Er is geen terugleverheffing. In dit scenario is de terugverdientijd 6 jaar. Dit is 2 jaar korter dan begin dit jaar.
  • Scenario 2: de salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, tot die tijd is er een terugleverheffing. Terugverdientijd: 6,5 jaar.
  • Scenario 3: de salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd. Tot dat jaar is er een terugleverheffing, daarna wordt deze in stappen afgebouwd. Terugverdientijd: 8 jaar.  

Flinke verschillen

Vereniging Eigen Huis constateert dat de terugverdientijd in deze scenario’s behoorlijk verschilt. Hoe groot deze daadwerkelijk is, hangt af van besluiten van de politiek en energieleveranciers. Daarbij zijn er ook andere scenario’s denkbaar. Zo is het mogelijk dat een terugleverheffing blijft bestaan als de salderingsregeling is afgeschaft. Maar andersom gaat de afbouw van de salderingsregeling misschien wel helemaal niet door. De Eerste Kamer moet hierover nog beslissen. Bovendien nemen energieleveranciers ook andere maatregelen dan een terugleverheffing. En tenslotte zijn de prijzen van zonnepanelen nu erg laag, maar weet niemand hoe die zich in de toekomst ontwikkelen.

Terugverdientijd moet worden gegarandeerd

Dit alles onderstreept maar weer eens dat het nodig is dat de politiek garandeert dat de terugverdientijd niet langer is dan zeven jaar, vindt Vereniging Eigen Huis. Zij riep eerder op dit te regelen vóórdat de salderingsregeling wordt afgeschaft. Een redelijke terugverdientijd is belangrijk, omdat dit de aanschaf van zonnepanelen door huishoudens stimuleert. En dat is weer van belang, omdat zonnepanelen huiseigenaren helpen hun energierekening te verlagen, zich te beschermen tegen stijgende energieprijzen en hun CO2-uitstoot te verminderen.

Tweede Kamer stemt voor afbouw salderingsregeling, volgende horde: Eerste Kamer Hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelen De voordelen van zonnepanelen

Heb jij al zonnepanelen? Zo ja, wanneer denk jij dat je ze hebt terugverdiend? Zo nee, spelen de onzekerheden een rol in de overweging tot aanschaf van de zonnepanelen?

Reageer

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube