Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Spouwmuurisolatie in augustus pas weer mogelijk

De minister kwam deze week met een voorlopige oplossing waardoor spouwmuurisolatie weer mogelijk wordt. Vanwege het kraamseizoen van de vleermuis kunnen huiseigenaren pas vanaf begin augustus starten met isoleren. Vereniging Eigen Huis vindt dat het mogelijk moet worden voor huiseigenaren om het hele jaar door de spouwmuur te isoleren.  

Spouwmuurisolatie was tijdelijk beperkt mogelijk door een uitspraak van de Raad van State. Demissionair minister Hugo de Jonge kwam deze week met een voorlopige oplossing. Huiseigenaren mogen de komende drie jaar hun spouwmuur laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. Wel moet er natuurvriendelijk worden geïsoleerd aan de hand van de natuurkalender. Er mag alleen geïsoleerd worden buiten de winsterslaap, van begin maart tot begin april, en buiten het kraamseizoen, van begin augustus tot half november. Dit betekent dat spouwmuren vanaf begin augustus pas weer geïsoleerd mogen worden. Tenzij huiseigenaren de spouw al eerder vleermuisvrij hebben gemaakt.  

Hele jaar door isoleren

Om minimaal 2,5 miljoen woningen te isoleren tot 2030, vindt Vereniging Eigen Huis dat het mogelijk moet worden om het hele jaar door de spouwmuur te isoleren. Met nieuwe innovatieve methoden, zoals eDNA hoeft er geen rekening gehouden te worden met de natuurkalender. Met eDNA kunnen DNA-sporen van vleermuizen in een woning worden opgespoord zonder de dieren te verstoren. Wordt er geen DNA gevonden, dan kan er geïsoleerd worden. Dit jaar wordt onderzocht onder welke randvoorwaarden deze methode betaalbaar en opschaalbaar is. Daarnaast moet de methode wettelijk erkend worden. Vereniging Eigen Huis roept de overheid op vaart te zetten achter de validatie, opschaalbaarheid en betaalbaarheid van deze en andere innovatieve methoden. Zo blijft spouwmuurisolatie en laagdrempelige maatregel voor huiseigenaren.

Stel subsidie beschikbaar 

Bij natuurvriendelijk isoleren zijn huiseigenaren verplicht om vleermuiswerende maatregelen te nemen en alternatieve verblijfsplaatsen te regelen. Dit zorgt voor extra kosten op de isolatiewerkzaamheden en kan oplopen tot € 800,-. Omdat deze maatregelen verplicht zijn voorafgaand aan spouwmuurisolatie pleit Vereniging Eigen Huis ervoor deze kosten op te nemen in de ISDE-subsidie.

Landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren Alles over de tijdelijke aanpak en natuurvriendelijke isoleren (Milieu Centraal) Vleermuizen in de spouw: dit moet je weten Half jaar spouwmuurisolatie dreigt Spouwmuurisolatie zonder vleermuisonderzoek weer mogelijk Vind een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert


Spouwmuur isoleren via Vereniging Eigen Huis? Meld je aan

Via Vereniging Eigen Huis kun je je spouwmuur na de zomer natuurvriendelijk laten isoleren door een specialist. Laat je gegevens achter, dan houden wij je op de hoogte wanneer de actie start. 

Meld je aan

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube