Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Vast energiecontract vanaf 1 juni een stuk vaster

Wie een vast energiecontract eerder opzegt dan de einddatum, betaalt een opzegvergoeding. Per 1 juni veranderen de regels rondom deze vergoeding waardoor tussentijds overstappen minder aantrekkelijk wordt. Dit moet energieleveranciers stimuleren weer vaste contracten aan te bieden. Vereniging Eigen Huis roept de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op toezicht te houden op het naleven van de nieuwe regels. 

Tot nu toe betaalt een huishouden een vast bedrag als zij voor het einde van een vast energiecontract wisselt van energieleverancier. Per 1 juni 2023 verandert dit. Als een huishouden een vast contract tussentijds opzegt, blijft de leverancier mogelijk met duur ingekochte gas en stroom zitten. De leverancier lijdt hierdoor financieel verlies. Met de nieuwe opzegvergoeding wordt de energieleverancier gecompenseerd. Hoe meer energie er over blijft en hoe groter het prijsverschil tussen het contracttarief en het huidige tarief, hoe hoger de opzegvergoeding. De nieuwe regels zijn een stuk ingewikkelder dan de vaste bedragen en daardoor nauwelijks controleerbaar voor de consument. Daarom roept Vereniging Eigen Huis de ACM op om extra toezicht te houden op de toepassing van de nieuwe regels.  

Overstappen minder aantrekkelijk 

De opzegvergoeding voor vaste contracten gesloten na 1 juni is door de nieuwe regels waarschijnlijk vaak hoger dan voorheen. Hierdoor wordt tussentijds overstappen naar een goedkopere leverancier minder aantrekkelijk. Wie toch wil overstappen, ontvangt een berekening van de vergoeding van de leverancier. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Wie de vergoeding te hoog vindt kan het huidige contract houden. 

Voor een huishouden dat een vast contract, afgesloten voor 1 juni 2023, tussentijds opzegt, gelden de oude regels. Aan het einde van een vast contract of bij een energiecontract voor onbepaalde tijd, is overstappen op een nieuw energiecontract kosteloos.  

Energiecontract verlengen of overstappen Opzegvergoeding Autoriteit Consument & Markt (ACM) Wijziging opzegvergoeding maakt vast energiecontract weer mogelijk Aanpassen opzegvergoeding alleen bij garantie vast contract

Ook interessant in kennisbank

Hoe hoog is de opzegvergoeding die ik aan mijn energieleverancier moet betalen?

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube