Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Wijziging opzegvergoeding maakt vast energiecontract weer mogelijk

Update 29/3/2023: Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet weten dat de nieuwe regels voor de opzegvergoeding per 1 juni 2023 ingaan in plaats van april. 

De opzegvergoeding voor huishoudens die tussentijds hun vaste energiecontract opzeggen, verandert. Vanaf april geldt geen vaste opzegvergoeding meer, maar bepaalt het financiële verlies van de energieleverancier de hoogte van de boete. Dit moet leveranciers stimuleren weer vaste contracten aan te bieden. Vereniging Eigen Huis houdt nauwlettend in de gaten of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. 

De aangepaste opzegvergoeding moet ervoor zorgen dat energieleveranciers weer vaste contracten gaan aanbieden. In de nieuwe situatie is de hoogte van de opzegvergoeding afhankelijk van het prijsverschil tussen het opgezegde vaste contract en het actuele tarief en de resterende looptijd van het contract. Als de energieprijs flink is gedaald en de looptijd van het contract nog lang is, pakt de opzegvergoeding hoger uit dan nu het geval is. 

Het opzeggen van een jaarcontract met vast tarief voor gas en elektriciteit kost klanten nu maximaal € 100. Voor meerjarige contracten kan dat oplopen tot maximaal € 250. Het verlies dat energiebedrijven door opzegging lijden, kan door grote schommelingen in de energieprijs veel hoger zijn. Als klanten bij een grote prijsdaling overstappen naar een andere leverancier kunnen energiebedrijven met duur ingekochte energie achterblijven. Daarom bieden energieleveranciers op dit moment geen vaste contracten aan. Huishoudens zijn nu aangewezen op variabele contracten, waarvan de tarieven geregeld wijzigen. Dit brengt onzekerheid over de hoogte van de energierekening met zich mee.  

De nieuwe regeling gaat naar verwachting 1 april in en geldt alleen voor vaste contracten die daarna worden gesloten. Een variabel energiecontract mag je altijd kosteloos opzeggen. 

Dit vindt de vereniging

Vereniging Eigen Huis pleitte er eerder al voor dat de terugkeer van vaste contracten gegarandeerd moet worden bij aanpassing van de opzegvergoeding. Minister Jetten heeft toegezegd dit in de wet vast te leggen. Op het moment dat de opzegvergoeding verandert is er nog geen garantie. Tot die tijd blijft de vereniging monitoren of energieleveranciers ook daadwerkelijk vaste contracten aanbieden en zij we aan het verkennen of we binnenkort weer een nieuwe ronde van onze Collectieve Inkoop Energie kunnen organiseren. Heb je interesse? Schrijf je dan alvast in.

Schrijf je alvast in

Meer informatie  

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube