Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Huiseigenaren tegen BKR-plan om betalingsachterstanden ongevraagd te delen met hypotheekverstrekkers

Huiseigenaren zien niets in het BKR-plan om ook hypotheken te gaan registreren. Iedereen die het BKR raadpleegt, kan dan ook informatie over een hypotheek inzien. Bovendien zou iedere betalingsachterstand op een bij het BKR geregistreerde lening, zoals een financieringscontract voor een mobiele telefoon of lease van een auto, actief worden gedeeld met de hypotheekverstrekker. Een ruime meerderheid van de huiseigenaren wil niet dat het kredietbureau ongevraagd dergelijke persoonlijke financiële informatie verspreidt. Dit blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis. 

Een consument met een betalingsachterstand zou door de voorgestelde werkwijze van BKR ook bij andere financiële instellingen waar hij klant is bekend worden als (potentieel) wanbetaler.  Het plan om nieuw afgesloten hypotheken voortaan ook bij het BKR vast te leggen moet financieel kwetsbare starters beter beschermen tegen de gevolgen van het stapelen van leningen en kredieten.

Onderzoek 

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Het is voor ieder bedrijf belangrijk om bij een betalingsachterstand snel contact op te nemen met de klant. Maar het registreren van iedere (nieuwe) hypotheek bij BKR, zodat ook zij elke betalingsachterstand gemeld krijgen, helpt de consument niet. Het ongevraagd verspreiden hiervan gaat veel mensen te ver, omdat niemand weet wie deze persoonlijke informatie ontvangt en wat daarmee gebeurt. Vereniging Eigen Huis is hier geen voorstander van en roept dan ook het BKR op om dit plan in te trekken.”   Uit onderzoek onder 1.478 leden van Vereniging Eigen Huis blijkt dat bijna 70 procent tegen deze nieuwe vorm van kredietregistratie is. Slechts 13 procent vindt het wel een goed idee, ‘om ergere schulden te voorkomen.’ Maar het Big Brother-gevoel stuit vooral veel huiseigenaren tegen de borst. 

Uitbreiding naar hypotheken discutabel

BKR wil naast aanbieders van financiële producten zoals private leasemaatschappijen, telefoon- en postorderbedrijven, volgend jaar ook hypotheekverstrekkers actief gaan informeren zodra een klant ergens een notering krijgt wegens een betalingsachterstand. In de regel is dat na drie maanden. Tot op heden vragen aangesloten bedrijven deze informatie op wanneer een nieuwe kredietaanvraag moet worden getoetst. Dit systeem functioneert prima. De registratie van hypotheken door BKR is dubbelop; alle hypotheken worden al ingeschreven bij het Kadaster, die deze informatie op aanvraag verstrekt. Bovendien kan het voor consumenten stigmatiserend zijn als bijvoorbeeld zijn SVN Startershypotheek of Verduurzamingshypotheek breed inzichtelijk wordt.  

Banken en verzekeraars wijzen BKR-plan af

De banken en verzekeraars hebben al laten weten grote moeite te hebben met de plannen van het BKR. Belangrijkste reden is dat hypotheken al in het Kadaster worden geregistreerd en een adviseur/instelling desgewenst gericht al extra informatie kan opvragen bij de klant. Registratie van nieuwe hypotheken wordt weliswaar niet verplicht, maar Vereniging Eigen Huis verwacht dat veel bedrijven die hypotheken verstrekken met geld van beleggers, hiervan gebruik zullen maken. Zij hebben geen inzicht in het betaalgedrag van klanten zoals grote banken dat hebben en geen afdelingen bijzonder beheer voor klanten die kampen met financiële problemen.   

Tags

HypotheekOnderzoekStarter

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube