Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Waterschapsbelasting gemiddeld €50 hoger in 2024

Huiseigenaren betalen in 2024 gemiddeld bijna €50 meer waterschapsbelasting dan dit jaar, verwacht de Unie van Waterschappen na een inventarisatie onder de 21 waterschappen. Dat komt neer op een verhoging van ongeveer 12%. Vereniging Eigen Huis roept demissionair minister Harbers op om de voorgestelde wetgeving voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten zo snel mogelijk in te voeren.

De verdeling van waterschapslasten moet eerlijker, vindt Vereniging Eigen Huis. De vereniging deed in juli al een dringend beroep op de politiek om een wetswijziging die daarvoor moet zorgen, zo snel mogelijk aan te nemen. “Als de Kamers het voorstel dit jaar behandelen, worden verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden per 2025 mogelijk”, zei woordvoerder Hans André de la Porte destijds. De tijd begint inmiddels dus te dringen.

Eerlijke lastenverdeling

Doordat de watersysteemheffing gebaseerd is op de WOZ-waarde van onroerend goed, is inmiddels ruim 80% van de opbrengst afkomstig van huiseigenaren. De WOZ-waarde steeg sinds 2015 namelijk met maar liefst 73%, tegenover 0,2% voor bedrijfspanden. Daarom is de voorgestelde tariefdifferentiatie in het wetsvoorstel noodzakelijk om de lasten eerlijker te verdelen. 

De tarieven van de waterschapsbelasting zijn nog niet definitief, maar zullen hoe dan ook flink stijgen. Ook waterschappen hebben te maken met hogere kosten. Daarnaast moeten ze investeren om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Door de huidige verdeling betalen huiseigenaren het overgrote deel van de waterschapslasten, waardoor ook de gestegen kosten grotendeels bij hen terechtkomen. De hoogte van het belastingtarief verschilt per waterschap.

Scherpe stijging waterschapsbelasting benadrukt belang van nieuwe wetgeving Vereniging Eigen Huis steunt voorstel eerlijker verdeling waterschapslasten Vereniging Eigen Huis: voorstel eerlijker waterschapslasten niet blokkeren maar snel invoeren Vereniging Eigen Huis: 'Eerlijker verdeling waterschapslasten dichterbij'

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube