VvE: Wel of geen verbod op huisdieren?
In deze tijd waarin we allemaal veel thuis zijn, is een nieuwe hype ontstaan: Het hebben van een coronapuppy. Of dit nu altijd zo fijn is voor je buren in het appartementencomplex, een blaffende hond op het balkon, is de vraag. Huisdieren in een appartementencomplex zorgen in ieder geval regelmatig voor onenigheid. De vraag is … mag je als VvE het houden van een hond verbieden?
Tot voor kort kon een VvE een verbod op huisdieren opnemen in het huishoudelijk reglement. En dat was voldoende. Door een uitspraak van het Hof en een onlangs verschenen uitspraak van de rechtbank Limburg zijn de regels nu veranderd. Eerder oordeelden de Hoge Raad en een aantal lagere rechters dat een VvE in het huishoudelijk reglement regels mag vastleggen over het houden van huisdieren. Maar op 22 mei van 2019 volgde een uitspraak van het Hof: een algeheel huisdierenverbod in de VvE kan niet zomaar.
Een verbod op huisdieren móét in het splitsingsreglement staan. Een regeling alleen in het huishoudelijk reglement volstaat niet. Staat het niet in het splitsingsreglement, dan mag een VvE huisdieren dus niet verbieden. De recent verschenen uitspraak van de rechtbank Limburg bevestigt nogmaals dat een huisdierenverbod in het splitsingsreglement geregeld moet worden.
Naar de notaris
Wil de VvE dit wel kunnen doen, dan betekent dit een gang naar de notaris. Een VvE mag wel zogenoemde ‘regels van orde’ opnemen in het huishoudelijk reglement, bijvoorbeeld dat huisdieren geen overlast mogen veroorzaken of dat ze de gemeenschappelijke ruimten niet vies mogen maken. Wil je weten of jouw VvE huisdieren toestaat of verbiedt? Kijk dan dus eerst in het splitsingsreglement of hier iets over in staat. Zo niet, dan is er geen sprake van een verbod!
Meer over VvE's
Over de auteur
Arianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen huis. ‘Wil je weten hoe iets is geregeld binnen jouw VvE, raadpleeg dan de splitsingsakte, het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement.’