Voor VvE'sContact
BackEnergierekening

Voorschot energierekening

Met de hoge energieprijzen zijn er veel vragen over het voorschot van de energierekening en de energiecompensatiemaatregelen. Wij beantwoorden zeven veelgestelde vragen.

1. Waarom betaal ik energie door middel van maandelijkse voorschotten?

Het energiegebruik in de winter is veel hoger dan in de zomer. Daardoor bestaat het risico dat de energierekening in de wintermaanden voor veel mensen onbetaalbaar wordt als het werkelijke verbruik per maand in rekening zou worden gebracht. Vandaar dat het gebruikelijk is de (te verwachten) kosten geleidelijk over het jaar te verdelen via voorschotten. Het maandelijkse voorschot wordt ook wel termijnbedrag genoemd. Na een jaar maakt de leverancier de jaarafrekening op. In de jaarafrekening is berekend hoeveel je moet betalen op basis van het werkelijke verbruik en hoeveel je betaald hebt op basis van de voorschotten. Het verschil wordt verrekend.     

2. Ben ik verplicht via een voorschot te betalen?

Ja, meestal staat in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden dat de leverancier met voorschotbedragen mag werken. Soms wordt afgesproken dat er geen voorschot, maar het werkelijke verbruik maandelijks wordt betaald. Dit komt vooral voor bij contracten met een flexibel energietarief dat dagelijks kan veranderen.

3. Mag de leverancier de hoogte van het maandbedrag bepalen?

Ja, de energieleverancier bepaalt normaal gesproken de hoogte van het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt. De hoogte van het bedrag berekent de leverancier op basis van de leveringstarieven, het bekende verbruik, de belasting- en de netbeheertarieven. Is er geen bekend verbruik, zoals bij een nieuwbouwwoning? Dan maakt de energieleverancier een schatting van het verwachte energieverbruik. Als zij verwachten dat het nodig is, mag de leverancier ook tussentijds het termijnbedrag verhogen.

4. Worden de energiecompensatiemaatregelen meegenomen in het voorschotbedrag?

Op het moment van het bepalen van het voorschotbedrag houdt de leverancier rekening met de op dat moment bekende tarieven en compensatiemaatregelen, zoals het energieprijsplafond. Uiteindelijk worden de compensatiemaatregelen bij het opstellen van de definitieve jaarnota verrekend. 

5. Kan ik de hoogte van het voorschotbedrag aanpassen?

Ja, meestal wel. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid om het voorschotbedrag binnen een bepaalde bandbreedte aan te passen. Is er iets veranderd in je persoonlijke situatie dat gevolgen heeft voor het energieverbruik, dan kan dat ook een aanleiding zijn voor het omhoog of omlaag brengen van het voorschotbedrag. Denk aan gezinsuitbreiding of aanschaf van apparaten met een hoog energieverbruik. Maar ook bij het treffen van verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie, een hybride warmtepomp of zonnepanelen kan het verstandig zijn om het voorschotbedrag aan te passen. Heb je een variabel contract met tarieven die maandelijks wijzigen, dan kan het verstandig zijn om het voorschotbedrag aan te passen om bijbetaling op de jaarafrekening te voorkomen. Dit is vooral van belang als de tarieven flink stijgen. Wanneer je het lastig vindt om het voorschotbedrag aan de wijzigende tarieven aan te passen, kun je advies vragen aan je energieleverancier. 

6. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de hoogte van het voorschotbedrag?

Als je het niet eens met de hoogte van het voorschotbedrag, dan kun je een klacht indienen bij je energieleverancier. Kom je er niet uit met de leverancier, dan kun je je klacht melden bij de ACM en het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie.

7. Wat zijn de gevolgen als het voorschotbedrag te hoog of te laag is vastgesteld?

Een te laag maandbedrag betekent dat je aan het einde van het leveringsjaar moet bijbetalen. Om deze tegenvaller te voorkomen stellen veel mensen het maandbedrag bewust wat hoger in. Dit voorkomt dat ze aan het einde van het leveringsjaar moeten bijbetalen en juist een bedrag retour ontvangen. Op zichzelf lijkt dat een verstandige keuze. Dit kan echter anders zijn als de leverancier tussentijds failliet gaat. Bedragen die je dan kunt vorderen van de leverancier krijg je niet of slechts gedeeltelijk, terugbetaald.  

Tags

FinanciënHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Lees meer

Energieleverancier failliet: wat nu?Bespaar energie met deze tips

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube