Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDuurzaam verwarmen

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen met een elektrische kachel, infraroodpanelen of elektrische cv-ketel is relatief duur en inefficiënt. Daarom is elektrische verwarming ongeschikt als hoofdverwarming. Als bijverwarming kan het wel een goede keuze zijn.

Elektrische kachel

Wat is elektrische verwarming?

Met elektrische verwarming bedoelen we verwarming die uitsluitend gebruikmaakt van elektriciteit. Dit is dus iets anders dan bijvoorbeeld een warmtepomp. Die gebruikt ook elektriciteit, maar haalt daarnaast warmte uit een bron (later meer hierover).

Soorten elektrische verwarming

Er bestaan verschillende vormen van elektrische verwarming. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

 • Elektrische kachels
 • Elektrische convectoren
 • Infraroodverwarming
 • Elektrische radiatoren
 • Elektrische vloerverwarming
 • Elektrische cv-ketel of inductie cv-ketel (die laatste is ook een elektrische cv-ketel)

Elektrisch verwarmen duurder dan met gas

Verwarmen met elektriciteit is gemiddeld duurder dan verwarmen met gas. De prijs van een kuub (m³) gas is weliswaar hoger dan die van een kilowattuur (kWh) stroom. Maar om dezelfde hoeveelheid warmte te maken als met 1 m³ gas, heb je ongeveer 9 kWh elektriciteit nodig. Daardoor ben je alsnog duurder uit. Op dit vlak legt elektrisch verwarmen het dus af tegen traditionele verwarming, oftewel de bekende cv installatie die op gas werkt. Wanneer de stroom afkomstig is van fossiele brandstoffen is elektrisch verwarmen is ook slechter voor het milieu dan verwarmen met gas. De CO2-uitstoot van een elektrische kachel is voor dezelfde hoeveelheid warmte bijvoorbeeld twee keer zo hoog als die van een hr-ketel. En op dit moment is het zo dat nog niet alle stroom in Nederland groen is.

Rekenvoorbeeld: verwarmen met elektrisch verwarmen vs gas

 • Stel: op een winterdag gebruik je 10 m³ gas om je huis te verwarmen.
 • Bij een gasprijs van € 1,20 (gemiddelde prijs medio 2024) betaal je hiervoor: 10 x € 1,20 = € 12
 • Om diezelfde hoeveelheid warmte te maken met elektriciteit, heb je 10 x 9 = 90 kWh nodig.
 • Bij een stroomprijs van € 0,35 (gemiddelde prijs medio 2024) betaal je hiervoor: € 31,50

Elektrische verwarming ook minder efficiënt dan warmtepomp

Elektrisch verwarmen is ook minder efficiënt dan een warmtepomp. Een elektrische kachel of cv-ketel heeft een rendement van maximaal 1. Met 1 kWh stroom genereren ze maximaal voor 1 kWh aan warmte. Het rendement van een warmtepomp is veel hoger. Dit type verwarming gebruikt ook stroom, maar haalt daarnaast ook warmte uit omgeving. Een lucht lucht warmtepomp haalt bijvoorbeeld warmte uit de buitenlucht en een bodemwarmtepomp uit de bodem. Een hybride warmtepomp bijvoorbeeld heeft een gemiddeld rendement van rond de 4,3. Dat betekent dat er 1 kWh stroom nodig is om voor 4,3 kWh aan warmte af te geven. Elektrische verwarmingstoestellen hebben dus een veel hoger verbruik dan een warmtepomp. Dit hogere verbruik uit zich in een hogere energierekening. En zolang nog niet alle elektriciteit in Nederland afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, verbruik je ook nog eens meer fossiele brandstoffen.

Rendement-wartmepomp_Rendement-vs+titel.jpg
Lees meer over warmtepompen

Elektrische verwarming niet geschikt als hoofdverwarming

Elektrische kachels, elektrische radiator of elektrische cv-ketel worden door winkels en fabrikanten vaak aangeprezen als duurzaam en efficiënt. Maar zoals je hebt gezien, zijn ze dat dus eigenlijk helemaal niet. Daarom zijn elektrische verwarmingssystemen niet geschikt als hoofdverwarming of centrale verwarming van je huis. Sterker nog, je hele huis verwarmen met een elektrische cv-ketel is niet eens toegestaan. Dit staat in het zogenoemde Bouwbesluit. Het is namelijk goedkoper en duurzamer om dit met gas te doen. Een nog betere optie is een warmtepomp, als je huis hier tenminste geschikt voor is.

Als hoofdverwarming van je huis is elektrische verwarming veel duurder dan aardgas of een warmtepomp. Door er slim mee bij te verwarmen, kan je in sommige gevallen wel geld besparen.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Wanneer wel elektrisch verwarmen?

Zijn elektrische verwarmingen dan helemaal nooit een goed idee? Nou, dat ook weer niet. Ze kunnen wel geschikt zijn als bijverwarming. Bijvoorbeeld in een ruimte zonder radiator. Je kan ook de thermostaat lager zetten in bepaalde kamers of in je hele huis. Vervolgens gebruik je de elektrische verwarming om bijvoorbeeld de woonkamer, werkkamer of badkamer bij te verwarmen tot de gewenste temperatuur wanneer je daar bent. Door slim elektrisch bij te verwarmen kan je in sommige gevallen zelfs goedkoper uit zijn. Hiervoor is het nodig dat de besparing op gas groter is dan de extra uitgaven aan elektriciteit.

Rekenvoorbeeld: besparen door elektrisch bijverwarmen

 • Stel: je draait de radiator in de badkamer dicht. In plaats daarvan gebruik je infraroodpanelen.
 • Je bespaart hierdoor 50 m³ gas per jaar. Dat komt neer op een besparing van 50 x € 1,20 (gemiddelde prijs voor een kuub gas media 2024): € 60
 • De elektrische verwarming verbruikt 100 kWh stroom extra. Dat komt neer op extra kosten van 100 x € 0,35 (gemiddelde elektriciteitsprijs medio 2024): € 35.
 • Onderaan de streep ben je goedkoper uit: € 60 - € 35 = € 25

Infraroodpanelen efficiënter dan elektrische kachel

Woonkamer met infraroodpanelen

Wil jij bepaalde vertrekken in je woning elektrisch bijverwarmen? Dan is het goed om te weten dat infrarood panelen hiervoor het efficiëntste werken. Efficiënter dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een elektrische kachel verwarmt namelijk de lucht in een ruimte. Infrarood verwarming straalt warmte af naar een bepaalde plek. Hierdoor verwarmen ze heel gericht en ook snel, waardoor je minder stroom nodig hebt om het lekker warm te krijgen.

Lees meer over infraroodverwarming

Lees ook

3 alternatieven voor gasEnergie besparen met ruimteverwarmingCv-ketel kopen: waar let je op?Vloerverwarming

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube