Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen en je energiecontract

Zonnepanelen kunnen invloed hebben op je energiecontract. Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een (nieuw) energiecontract met zonnepanelen? Wij geven tips.

man met tablet in tuin met gezin en zonnepanelen op achtergrond

Energiecontracten met zonnepanelen

Er zijn drie soorten energiecontracten: een vast, variabel -en dynamisch energiecontract:

Vast contract

Een vast contract is een contract met een vast tarief, meestal voor een, twee of drie jaar. Hierbij betaal je maandelijks een vaste prijs voor stroom en gas, berekend op basis van het verwachte energieverbruik over een jaar. De energieleverancier bepaalt het tarief.

Variabel contract

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief. Deze tarieven wijzigen minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Net als bij een vast energiecontract, betaal je een termijnbedrag op basis van het verwachte energieverbruik in de komende 12 maanden. Het voordeel is dat je bij dalende energieprijzen niet vastzit aan een duur energiecontract. Stijgen de energieprijzen, dan ben je vaak duurder uit dan bij een vast contract.

Dynamisch contract

Energieleveranciers bieden ook steeds vaker dynamische energiecontracten aan. Bij dit contract zijn de prijzen voor stroom en gas, net als bij een variabel energiecontract, flexibel. Hierbij veranderen de stroomprijzen elk uur en de prijzen voor gas elke dag. Het kan voorkomen dat de stroomprijs negatief is. Weten hoe het zit met negatieve stroomprijzen en zonnepanelen?

Lees meer over zonnepanelen bij een negatieve stroomprijs

Niet alle energieleveranciers bieden elk type energiecontract aan. Zo zijn er meerdere leveranciers die geen vast energiecontract aanbieden.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract?

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten en heb je zonnepanelen of wil je deze binnenkort kopen? Dan is het belangrijk om niet alleen naar de prijs voor gas en stroom te kijken. Vergelijk ook hoe het bij verschillende energieleveranciers zit met de volgende zaken:

 • Vaste leveringskosten
 • Kortingen, zoals een welkomkorting, loyaliteitsbonus of cashback
 • Eventuele extra kosten voor terugleveren zonnestroom aan net
 • Hoogte terugleververgoeding voor stroom die je aan het net levert
 • Ben je van plan binnenkort zonnepanelen aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat je hiermee bij een aantal energieleveranciers geen langlopend vast contract met zonnepanelen kunt afsluiten.

De belangrijkste zaken leggen we hieronder uitgebreider uit. Ook lees je hier wat je verder moet doen om energie te vergelijken.

1. Check de opgewekte stroom van afgelopen jaar

Met de komst van zonnepanelen verandert je stroomverbruik. Een deel van de opbrengst van je zonnepanelen gebruik je direct en het andere deel verbruikte stroom lever je terug aan je energieleverancier. Check hoeveel stroom je afgelopen jaar hebt opgewekt en voer dit in bij de vergelijking van energiecontracten met zonnepanelen.

Heb je net zonnepanelen aangeschaft en wil je overstappen naar een ander energiecontract, dan maak je een schatting van de stroom die je komend jaar verwacht op te wekken.

2. Salderingsregeling

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en krijg je te maken met de salderingsregeling. Bij salderen trekt de energieleverancier de teruggeleverde stroom af van de door jou afgenomen stroom. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf en het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Heb je je zonnepanelen pas net, zorg ervoor dat je zelf aan de netbeheerder doorgeeft dat je zonnepanelen hebt en om welk adres het gaat.

Variabel of dynamisch energiecontract en zonnepanelen

Heb je een variabel of dynamisch energiecontract en zonnepanelen, let dan goed op hoe de leverancier saldeert. Wordt er op jaarbasis gesaldeerd, dan ontvang je een hogere vergoeding voor de teruggeleverde energie, namelijk de volledige energieprijs én de betaalde belastingen. Let bij het afsluiten van een variabel of dynamisch contract met zonnepanelen daarom altijd op of de leverancier op jaarbasis saldeert en niet op maandbasis.

3. Let op de terugleververgoeding wanneer je stroom teruglevert

Lever je in een jaar meer stroom terug aan het net dan je verbruikt, dan krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier. Sommige leveranciers hebben een vast tarief, anderen werken met het kale leveringstarief.

Lees meer over de terugleververgoeding bij een variabel energiecontract

4. Let op eventuele terugleveringskosten

Steeds meer leveranciers brengen terugleveringskosten in rekening bij klanten die zonnestroom terugleveren aan het net. Omdat niet alle stroom op zonnige dagen wordt verbruikt, ontstaat steeds vaker een overschot aan stroom. Het overschot wordt door de leveranciers teruggeleverd aan het net en dat kost geld. Tot voor kort werden deze kosten doorberekend aan alle klanten. De terugleveringskosten zorgen ervoor dat alleen klanten met zonnepanelen hiervoor betalen. Niet alle energieleveranciers brengen deze kosten in rekening.

Wil je overstappen? Vraag je energieleverancier eerst hoe hoog de opzegvergoeding is. En bereken of een overstap het geld waard is. Je energieleverancier moet je opzegvergoeding meteen inschatten.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Aanbod op maat

Elke energieleverancier is verplicht een persoonlijk aanbod aan te bieden via de energievergelijkers. Dit wordt ook wel aanbod op maat genoemd. Hierbij wordt rekening gehouden met je persoonlijke situatie. Wat je moet doorgeven voor een aanbod op maat:

 • Het verbruik van je laatste jaarafrekening;
 • De grootte van je huishouden;
 • Je zelf opgewekte energie;

Omdat leveranciers verplicht zijn een aanbod op maat te bieden kun je makkelijk contracten vergelijken en uiteindelijk een energiecontract kiezen wat goed bij je past.

Dit staat er in een aanbod op maat

 • Het jaarbedrag. Op basis van het opgegeven energieverbruik wordt een jaarbedrag geschat. Hoeveel je daadwerkelijk voor een jaar betaalt hangt af van het verbruik van komend jaar.
 • Alle kostenposten. Zowel vaste kosten, zoals netbeheerkosten als kosten afhankelijk van je gebruik, worden vermeld.
 • Betaalmethode. Je moet minimaal uit twee betaalmethoden kunnen kiezen.
 • Soort energie. De leverancier moet vermelden of hij grijze of groene stroom levert.
 • Contractperiode. Er moet duidelijk vermeld staan wanneer het contract start en eindigt en hoe hoog de opzegvergoeding is als je voor de einddatum opzegt.
 • Actievoorwaarden en aanbiedingen. Wanneer de leverancier een welkomstbonus belooft moet hij aangeven wanneer deze wordt uitbetaald.
 • Opwek en teruggeleverde zonnestroom. Wanneer je zonnepanelen hebt moet de energieleverancier rekening houden met wat je teruglevert.
 • Klantenservice en klachtenafhandeling. Je moet weten waar je terecht kunt voor vragen en klachten.

Lees meer over aanbod op maat via Consuwijzer.

Vind het voordeligste contract voor jou met de Energievergelijker

Wil je overstappen van energieleverancier? Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker.

Makkelijk en snel
Ontdek gelijk hoeveel je bespaart
Je kunt direct overstappen
Vergelijk energie en bespaar

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Wat is salderen?Energiecontracten vergelijkenAlles over zonne-energie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube