Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen gekocht? Hier let je op bij je energiecontract

Met zonnepanelen wek je zelf energie op en daarmee bespaar je op je energierekening. Heb je er wel eens over nagedacht of je huidige energiecontract nog wel goed aansluit? We geven een aantal tips waar je op kunt letten.

Ontwikkelingen zonnepanelen en energiecontract

Sinds kort maken steeds meer energieleveranciers onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Zo rekent Vandebron terugleveringskosten voor stroom die zonnepaneeleigenaren aan het net leveren. Bij andere leveranciers vervalt de eenmalige korting voor nieuwe klanten met zonnepanelen of betalen zonnepaneeleigenaren hogere vaste leveringskosten. Waar moet je als zonnepaneeleigenaar overal rekening mee houden? Wat zijn je rechten? En wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Veelgestelde vragen en antwoorden
Huizen met zonnepanelen op het dak

1. Check de opbrengst van je zonnepanelen

Je huidige energiecontract is gebaseerd op een ingeschat stroomverbruik. Met de komst van zonnepanelen verandert je stroomverbruik. Een deel van de opbrengst van je zonnepanelen gebruik je direct en een deel lever je uiteindelijk terug aan je energieleverancier. Weet jij hoeveel je zonnepanelen opbrengen?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de zonnepanelen, de ligging van de zonnepanelen en de kwaliteit van de panelen en de omvormer. Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden, schaduwvrij én de omvormer is van goede kwaliteit.

2. Houd rekening met salderen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en krijg je te maken met salderen. Dit houdt in dat de energieleverancier de stroom die je teruglevert aftrekt van de stroom die je hebt afgenomen. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf en het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet (de energieleverancier). Hou hier bij de keuze van je energiecontract rekening mee. In de praktijk verschilt het niet veel zolang je in een jaar niet meer stroom levert aan het net dan je zelf afneemt.

Lees meer over de salderingsregeling en de veranderingen vanaf 2025 Lees meer over salderen bij een variabel energiecontract

3. Let op de hoogte van de terugleververgoeding

Als je in een jaar meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier.

Lees meer over de terugleververgoeding bij een variabel energiecontract

4. Kies je voor duurzame stroom of niet?

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. Vind jij dat belangrijk? Let daar dan op bij de stroom die de energieleverancier levert. Is deze stroom duurzaam? Dit wordt groene stroom genoemd. Denk hierbij aan stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zon, wind, water, warmte of biomassa. Let hier dan op bij de overstap van energieleverancier en bij het afsluiten van een nieuw energiecontract.

Website image

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Wat is salderen?5 financiële vragen over zonnepanelenEnergiecontracten vergelijkenAlles over zonne-energie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube