Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWelk onderhoud doe je in...

Het belang van woningonderhoud in de herfst

Schade voorkomen aan je woning? Onderhoud in de herfst is essentieel.

VEH Hero

De helft van de woningeigenaren stelt onderhoud uit, ondanks dat zij meestal weten welk klussen nodig zijn. Dit blijkt uit het Grote Woningonderhoud Onderzoek van Centraal Beheer. Slecht onderhoud leidt vaak tot aanzienlijke schade, vooral in het herfstseizoen wanneer bladeren, temperatuurschommelingen, herfstwinden en vocht een negatieve invloed hebben op de woning.

Veelvoorkomende problemen door slecht onderhoud

Volgens het onderzoek van Centraal Beheer is houtrot het grootste probleem als gevolg van slecht onderhoud. Schimmel in huis, daklekkage en problemen met de cv-ketel of warmtepomp komen ook vaak voor. Om deze problemen te voorkomen is het essentieel om tijdig klein onderhoud uit te voeren. Dit omvat bijvoorbeeld het schoonmaken van dakgoten, het controleren van de cv installatie, isoleren van ramen en het vervangen van kitwerk in de badkamer. Verzekeraars dekken meestal geen schade die voortkomt uit achterstallig onderhoud.

Verplichtingen en voordelen

Volgens de Woningwet zijn huiseigenaren wettelijk verplicht om hun huis te onderhouden. Dit betekent dat inspecteurs op het gebied van woningtoezicht kunnen eisen dat huiseigenaren achterstallig onderhoud aanpakken om de kwaliteit van de woningen te waarborgen. Naast het voorkomen van schade heeft een goed onderhouden huis uiteraard ook voordelen voor de waarde en verkoopbaarheid ervan.

Oorzaken van uitstelgedrag

Onhandigheid en vermeende hogere kosten van onderhoud worden vaak genoemd als redenen. Heb jij hulp nodig bij het onderhoud van jouw woning? Vereniging Eigen Huis biedt Klusservice voor mensen die twee linkerhanden of beperkt tijd hebben. 

Benieuwd naar welk onderhoud je in het najaar doet? Ontdek het hier.

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube