Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Funderingscrisis vraagt om miljarden en landelijke regie

Zonder stevige maatregelen en toereikende financiële middelen dreigt een landelijke funderingscrisis. Daarvoor waarschuwt de Funderingscoalitie, die sinds 2021 pleit voor overheidsregie en daadkracht. Volgens de coalitie, waar onder andere Vereniging Eigen Huis, banken, verzekeraars, bouwers en kennisinstellingen in samenwerken, moet de overheid nú in actie komen om verdere schade aan honderdduizenden woningen te voorkomen.

Op dit moment kampen circa 100 duizend gebouwen in Nederland met ernstige funderingsproblemen. Dit aantal loopt naar verwachting de komende decennia op tot zo’n 400 duizend woningen. De herstelkosten per woning liggen gemiddeld tussen de 60 duizend en 120 duizend euro. De maatschappelijke en financiële impact voor huiseigenaren is groot.

Miljardenprobleem niet op te lossen met miljoenen

Het rapport De olifant onder de Kamer, opgesteld door een groep topambtenaren in opdracht van de minister, onderstreept opnieuw hoe ernstig en urgent het probleem is. Al binnen anderhalf jaar is dit het tweede advies dat pleit voor een stevige, nationale aanpak en een structureel budget. Dit rapport pleit in lijn met een eerder advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor een overheidsinvestering van circa 1 miljard euro per jaar, gedurende 10 tot 12 jaar. Deze aanbeveling staat in schril contrast met de huidige politieke toezegging van €76 miljoen verdeeld over vier jaar. Zowel de topambtenaren als de Rli waarschuwen: zonder landelijke regie dreigt een tweede ‘Groningen’.

In een reactie aan de Kamer erkent het kabinet de ernst van de situatie en kondigt het eerste stappen aan richting een nationale aanpak. De Funderingscoalitie verwelkomt deze ontwikkeling, maar benadrukt dat snel vervolg nodig is, inclusief structurele financiering. Een miljardenprobleem is niet op te lossen met enkele tientallen miljoenen.

Overheidsbeleid van invloed op funderingsproblemen

De funderingsschade aan woningen is deels het gevolg van overheidsbeleid, zoals het beheer van grondwaterstanden. Daarom is het niet alleen logisch dat de overheid de regie neemt, maar ook dat zij financieel bijdraagt aan een eerlijke verdeling van de kosten. Huiseigenaren mogen niet alleen opdraaien voor de herstelkosten.

Landelijke regie nodig

Een fundamentele, lange termijn aanpak is noodzakelijk: met landelijke regie, financiële ondersteuning voor woningeigenaren, preventieve maatregelen en toegankelijke informatievoorziening. Alleen zo kan een nieuwe funderingscrisis worden voorkomen.

Lees het pleidooi van de Funderingscoalitie


Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten
  • Al 50 jaar in actie

  • Onafhankelijk advies

  • Ruim 800.000 leden

  • Jouw woningmarktexpert

  • Al 50 jaar onafhankelijk advies voor huiseigenaren