Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Hoofdlijnenakkoord mist concrete oplossing funderingsproblematiek

Het hoofdlijnenakkoord van de formerende kabinetspartijen bevat geen concrete maatregelen of middelen voor het herstel van funderingsproblemen. Dit kwam naar voren tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer op dinsdag 11 juni. De ernst van de funderingsproblematiek werd breed erkend door alle aanwezige partijen, maar de formerende partijen hebben vooralsnog geen financiële middelen gereserveerd om de funderingsproblemen bij woningen en gebouwen aan te pakken. Vereniging Eigen Huis vindt dat er op korte termijn actie moet worden ondernomen en vreest dat zonder financiële maatregelen huiseigenaren niet geholpen zullen worden.

Het is nu aan het nieuwe kabinet om beslissingen te nemen over de financiering van funderingsherstel. Demissionair minister Hugo de Jonge bereidt verschillende opties voor die op het bureau van de nieuwe minister van Wonen terecht zullen komen. Er wordt onder andere gekeken naar inkomensafhankelijke subsidies of gerichtere financiële steun om de kosten voor de overheid beheersbaar te houden.  De Jonge benadrukte: "Het zal altijd over groot geld gaan. We moeten samen kijken hoe we mensen die in deze situatie zitten het beste kunnen helpen.”

Kosten beperken

Tijdens het debat werden ook alternatieve mogelijkheden besproken om de kosten van funderingsherstel te beperken. Dit omvat garantstellingen vanuit de overheid voor vormen van financiering, zoals het mogelijk maken van leningen bij de Volksbank en het fiscaal aftrekbaar maken van dergelijke leningen.

Voorkom funderingscrisis

Bijna alle politieke partijen hebben hun steun uitgesproken voor een motie waarmee het kabinet wordt opgeroepen om snel aan de slag te gaan met de uitwerking van het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Vereniging Eigen Huis heeft eerder samen met partners de Tweede Kamer opgeroepen om de funderingsproblematiek snel aan te pakken en woningeigenaren niet te laten opdraaien voor de gevolgen ervan. Alleen dan kan een funderingscrisis worden voorkomen.

Vereniging Eigen Huis blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en dringt aan op snelle en effectieve maatregelen van het nieuwe kabinet om de funderingsproblematiek aan te pakken en zodat woningeigenaren écht geholpen worden.

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube