Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Kwaliteit fundering bij verkoop zelden gemeld

Het overgrote deel van de huizenkopers heeft geen idee hoe het met de fundering is gesteld. Dit terwijl naar schatting één miljoen woningen in Nederland funderingsproblemen hebben of krijgen, stelt  ABN AMRO. De bank analyseerde de verkoopteksten uit de NVM-database. 

Slechts in 2,2 procent van de advertenties bij koopwoningen die risico lopen op funderingsproblemen wordt iets over de kwaliteit ervan vermeld. Volgens de bank weten zowel de eigenaar als de koper vaak niet wat de staat van de ondergrond is. Het kost duizenden euro’s om daarachter te komen. De risico’s van een slechte fundering liggen nu vooral bij de kopers.  

60 miljard 

Koophuizen waarvan van tevoren wordt gemeld dat de fundering mankementen vertoont, leveren bij de verkoop gemiddeld 12 procent - zo’n 47.000 euro - minder op, terwijl woningen met herstelde funderingen juist 2 procent méér opleveren.

 Het aantal woningen in Nederland dat risico loopt op scheuren en verzakkingen neemt toe, stellen de onderzoekers. De schade kan oplopen tot 60 miljard euro in 2050; de kosten per pand kunnen oplopen tot honderdduizend euro. Klimaatverandering kan deze problemen verergeren. Door langdurige droogte daalt de grondwaterstand. Dit vergroot de kans op verzakking en rottende palen waarop de woningen zijn gebouwd.  

Deltaplan funderingsschade 

Huiseigenaren draaien momenteel volledig op voor de vaak hoge herstelkosten van funderingsschade, terwijl zij geen invloed hebben op de oorzaken. Vereniging Eigen Huis heeft daarom in 2021 samen met branchevereniging van woningcorporaties Aedes, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en het KCAF het manifest 'Deltaplan funderingsschade' aangeboden aan politiek Den Haag. Dat moet miljarden aan funderingsschade voorkomen. 

Funderingsproblemen

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube