VvE en appartement: oude rookgasafvoer, nieuwe cv
Veel VvE’s hebben een verouderd rookgasafvoerkanaal, veel appartementseigenaren zijn toe aan een nieuwe cv-ketel. Dat levert problemen op.
Koop je een nieuwe cv-ketel, dan moet deze aansluiten op het bestaande rookgasafvoerkanaal. Bij een onjuiste aansluiting kunnen rookgassen vrijkomen, zoals koolmonoxide. Meestal gaat een afvoerkanaal geen twee cv-ketels mee.
Gemeenschappelijke rookgasafvoer
Vervanging van het rookgasafvoerkanaal is in een eengezinswoning geen probleem. Anders is dat bij een appartementencomplex als het afvoerkanaal gemeenschappelijk eigendom is en de cv-ketel privé. Veel rookgasafvoerkanalen van VvE’s zijn verouderd en veel appartementseigenaren hebben een verouderde VR-ketel. Een nieuwe HR-ketel sluit niet aan op het verouderde afvoerkanaal. Wat kun je als VvE en als appartementseigenaar doen om gevaarlijke situaties te voorkomen?
Wat je kunt doen als VvE
- Laat het gezamenlijke rookgasafvoerkanaal controleren door een expert. Is het inderdaad verouderd? Hoe groot is de ingreep als je het wilt laten aanpassen of vervangen? Wat zijn de kosten?
- Zijn deze vragen beantwoord, dan kan de VvE in de vergadering afspraken maken over de aanpak en financiering.
- Neem kosten voor inspectie en onderhoud van het rookgasafvoerkanaal op in het meerjarenonderhoudsplan.
Wat je kunt doen als appartementseigenaar
- Laat als appartementseigenaar nooit zomaar een nieuwe cv-ketel installeren. Meld in de VvE-vergadering dat je een nieuwe cv-ketel wilt kopen.
- Informeer binnen je VvE naar de staat van het rookgasafvoerkanaal.
Als zowel de VvE als de appartementseigenaren in gesprek blijven over het onderhoud van het rookgasafvoerkanaal en de aanschaf van nieuwe cv-ketels, kan iedereen binnen de VvE veilig en gezond wonen.
Meer informatie
Over de auteur
Arianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als gemeenschappelijke zaken en privé-eigendom elkaar raken, houd elkaar dan altijd op de hoogte. In gesprek blijven kan problemen voorkomen.'