Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Rabobank moet gewijzigde hypotheekakte bij overgang eeuwigdurende erfpacht betalen

Het Klachteninstituut voor Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft uitspraak gedaan over wie de kosten moet betalen voor het aanpassen van de hypotheekakte door de overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Dit was naar aanleiding van een geschil tussen de Rabobank en een Amsterdamse huiseigenaar. Het Kifid besliste dat de bank een nieuwe hypotheekakte mag eisen, maar de kosten daarvan zelf moet betalen.  

Veel huiseigenaren in Amsterdam hebben een woning op erfpachtgrond van de gemeente. De gemeente biedt hen de kans om de voortdurende erfpacht (waarbij periodiek de canon fors omhoog gaat door de stijgende grondwaarde) om te zetten in eeuwigdurende erfpacht. Hierdoor behoren canonstijgingen door herziening van de grondwaarde tot het verleden.  

Wanneer erfpachters besluiten in te gaan op het aanbod van de gemeente, kan de bank eisen dat de hypotheekakte wordt gewijzigd. Hiervoor moet de erfpachter kosten maken bij de notaris. Het betreft vaak een bedrag van meer dan € 1.000.  

Naar aanleiding van een geschil tussen een Amsterdamse huiseigenaar en de Rabobank heeft het Kifid nu aangegeven dat de bank een dergelijke aanpassing van de hypotheekakte mag eisen, maar zelf de kosten moet dragen. De Rabobank heeft aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan. Andere klachten bij het Kifid over de kosten van het wijzigen van de hypotheekakte worden daarom voorlopig aangehouden.  

Reeds betaalde aktes

Amsterdamse erfpachters die hun erfpachtcontract al hebben omgezet en daarbij ook kosten hebben gemaakt om de hypotheekakte aan te passen, kunnen hun bank aanschrijven met het verzoek de kosten terug te betalen. Het is aan te raden om aan het verzoek een kopie van de notariële afrekening toe te voegen. De bank zal het verzoek waarschijnlijk aanhouden totdat op het beroep van de Rabobank is beslist. Daarmee blijft definitieve duidelijkheid over wie de kosten moet betalen nog even uit. 

Meer informatie

  • Erfpacht: Wat is het en hoe werkt het?
  • Veelgestelde vragen over erfpacht in Amsterdam

Tags

FinanciënWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube