Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOverstappen van energiel...

Overstappen energie

Loopt je huidige energiecontract bijna af of wil je graag overstappen van een variabel naar een vast contract? Waar let je op bij het overstappen van energie? Wij geven tips.

Man en vrouw kijken aan eettafel op laptop.
Direct overstappenVergelijk energie en bespaar

Overstappen energieleverancier

Je kunt overstappen van energie wanneer je huidige contract afloopt of wanneer je wilt overstappen van variabele tarieven naar vaste tarieven. Energieleveranciers bieden vaak een eenmalige korting aan bij het overstappen van energieleverancier. Wil je overstappen van energie voordat je contract afloopt, dan moet je een opzegvergoeding betalen.

Opzegvergoeding overstappen

Je moet een opzegvergoeding betalen aan je huidige leverancier voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een vast contract. De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én de mogelijkheid tot het in rekening brengen van een opzegvergoeding in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. Voor vaste contracten die afgesloten zijn voor 1 juni 2023 gelden de oude regels. Je betaalt vaste opzegvergoedingen, afhankelijk van de resterende looptijd van je contract. Sinds 1 juni 2023 zijn de regels van de opzegvergoeding veranderd: als je vroegtijdig opzegt betaal je nog steeds een vergoeding. Zeg je eerder op dan de einddatum van je contract, dan heb je een deel van de energie niet gebruikt. Hoe meer energie er over blijft, hoe hoger de boete. Daarnaast kijkt de huidige leverancier naar de huidige tarieven en het verschil met de tarieven opgenomen in het contract. Wil je overstappen, dan berekent de huidige leverancier de boete. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Vind je de vergoeding te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven.

Heb je een variabel contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. Wel moet je minimaal 30 dagen van tevoren het energiecontract bij je huidige energieleverancier opzeggen.

Van huidige energieleverancier overstappen

Met onze energievergelijker kun je snel en makkelijk een andere energieleverancier kiezen, voor zowel een vast als variabel energiecontract. Vul je gemiddelde verbruik van stroom en gas en waar nodig de hoeveelheid opgewekte energie van je zonnepanelen in en kies uit de voordeligste energiecontracten. De aanbiedingen en besparingen zijn altijd gebaseerd op jouw werkelijke verbruik en voorkeuren. 

Vergelijk energie en bespaar

Ontwikkelingen zonnepanelen en energiecontract

Steeds meer energieleveranciers maken onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Zo rekenen meerdere leveranciers terugleveringskosten voor stroom die zonnepaneeleigenaren aan het net leveren. Waar moet je als zonnepaneeleigenaar overal rekening mee houden? 

Veelgestelde vragen en antwoorden
Huizen met zonnepanelen op het dak

Overstappen energie: zo werkt het

Bij het overstappen van energie wissel je van je huidige energieleverancier naar een nieuwe energieleverancier. Wanneer je vaste contract afloopt of wanneer je wilt overstappen van een contract voor onbepaalde tijd naar een contract voor bepaalde tijd, ga je op zoek naar een scherpe aanbieding. Een energievergelijker toont snel wie de goedkoopste energieleverancier van het moment is. Wanneer je een geschikt aanbod hebt gevonden kun je eenvoudig overstappen. Je kunt met je overstap soms wel honderden euro's besparen. Zelf je energiecontract opzeggen is niet nodig. De nieuwe energieleverancier regelt de opzegging van het oude contract bij de oude energieleverancier en zorgt ervoor dat je kunt overstappen zonder dat de energielevering stopt. De overstap wordt binnen zes weken geregeld. Nadat je het nieuwe contract online bevestigt gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Komen andere leveranciers in de tussentijd met een beter aanbod dan mag je de aanvraag annuleren en kosteloos overstappen naar een nieuw contract van een andere energieleverancier.

Check je stroom- en gasverbruik

Voordat je gaat overstappen naar een nieuwe energieleverancier kijk je naar je werkelijke stroom- en gasverbruik. Het verbruik is ook terug te zien op het jaaroverzicht. Het is belangrijk om je verbruik te controleren bij de keuze om een lopend contract te verlengen of over te stappen op een nieuw energiecontract. Op deze manier vind je het beste aanbod dat aansluit bij jouw verbruik. 

Oude energieleverancier

Bij het overstappen van energieleverancier regelt de oude leverancier de eindafrekening op basis van de meterstanden. De oude leverancier moet binnen zes weken de eindafrekening verstrekken. Op deze laatst ontvangen energierekening staat of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt van de oude leverancier. Tip: controleer de energierekening goed om te voorkomen dat er geld bij de energieleverancier blijft liggen. Vraag je energieleverancier altijd om mee te kijken als de rekening niet lijkt te kloppen.

Nieuwe energieleverancier

De nieuwe energieleverancier regelt de overstap naar een nieuw contract. Bij het overstappen naar het nieuwe energiecontract heeft de nieuwe leverancier de meterstanden nodig. Bij een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven aan de nieuwe leverancier. Heb je geen slimme meter, dan moet je de meterstanden zelf doorgeven aan de nieuwe leverancier. Op basis van het energieverbruik in de afgelopen jaren en de verwachtte prijzen en belastingen, bepaalt de leverancier de maandelijkse kosten. Dit wordt ook wel het termijnbedrag genoemd.

Automatische contractverlenging

Je huidige contract (wanneer een vast contract) mag alleen stilzwijgend verlengd worden door je huidige leverancier als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je opzeggen wanneer je wilt met een opzegtermijn van 30 dagen. De leverancier mag daarvoor geen opzegvergoeding in rekening brengen. Bij een nieuw energiecontract kies je tussen:

  • Contract voor onbepaalde of bepaalde tijd;
  • Vaste of variabele prijs;
  • Grijze of groene stroom.

Regels informatieverstrekking

De Autoriteit Consument en Markt heeft regels opgesteld waarin staat hoe energieleveranciers een consument moeten voorlichten. De ACM ziet toe op de naleving van deze regels.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Veelgestelde vragen over het energiecontract

Kun je het energiecontract opzeggen wanneer je gaat verhuizen?

Dat hangt ervan af of je een contract hebt met een vaste looptijd of een contract zonder einddatum, voor onbepaalde tijd. Dit type contract heeft een maand opzegtermijn. Een contract met een einddatum is een contract voor bepaalde tijd. In dat geval moet de afgesproken periode worden volgemaakt. Wil je opzeggen vóór de einddatum, dan ben je de energieleverancier een opzegvergoeding verschuldigd.

Wat gebeurt er met een energiecontract voor onbepaalde tijd bij een scheiding of overlijden?

Een energiecontract staat op 1 naam en niet op de woning. Bij scheiding houdt degene op wie zijn naam het energiecontract staat, het contract. Bij overlijden kun je bij bijna alle energieleveranciers het contract op naam van de partner laten zetten.

Wat is een termijnbedrag?

Het termijnbedrag is een maandelijks voorschot op de jaarlijkse energienota. Het termijnbedrag is gebaseerd op een geschat verbruik van elektriciteit en gas voor het komende jaar. Bij de schatting kijkt de energieleverancier naar het historisch verbruik van de afgelopen 3 jaar.

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-BesparenVerduurzamen-Energierekening

Meer over overstappen

Verhuizen: wat te doen met je energiecontract?Energiecontracten vergelijkenOpbouw energierekening

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube