Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackGoed zorgen voor je huis

Balkon of galerij controleren

Is jouw balkon veilig? Vereniging Eigen Huis heeft 8 aandachtspunten opgesteld waar je op kunt letten als je de veiligheid van je balkonvloer wilt controleren.

Man en vrouw op een buitengalerij van een appartementencomplex.

1. Balkon uit 1945-1975

Onveilige balkons komen vooral voor bij flatgebouwen die tussen 1945 en 1975 zijn gebouwd. De betonkwaliteit was in die jaren aanzienlijk minder dan in de periode daarna. Voor een beoordeling van de betonconstructie kun je het beste een deskundige inschakelen, aangesloten bij Vabor.

2. Uitkragend balkon

Heb je een zogenoemd uitkragend balkon? Vooral bij een woning van vóór 1975 raden we aan zo'n twee keer per jaar een inspectie te doen. Een uitkragend balkon is een balkon waarbij de binnenvloer van de woning door naar buiten loopt. Onder de balkonvloer zit geen extra ondersteuning. Alle belasting rust op de aansluiting van de gevel en het balkon. Dat is dan ook het meest kritische punt voor inspectie.

3. Roestplekken op of onder het balkon

Zie je roest- of lekkageplekken op of onder het balkon? Dit zijn signalen dat de betonnen balkonvloer is aangetast. Laat je balkon op korte termijn onderzoeken.

4. Scheuren in het balkon

Inspecteer het balkon zelf zo'n twee keer per jaar op scheuren en let in het bijzonder op de aansluiting met de gevel. Scheuren in het beton vergroten de kans op corrosie (roesten) van het wapeningsstaal. De dikte van het wapeningsstaal neemt hierdoor af, waardoor het draagvermogen minder wordt. In het ergste geval leidt corrosie tot betonbreuk. Ook als je geen scheuren in het balkon ziet, kan er sprake zijn van corrosie. Oude balkonvloeren zijn vaak al een keer van een nieuwe bovenlaag of vloercoating voorzien, waardoor eventuele oude scheuren niet meer zichtbaar zijn.

5. Zout

Strooizout tast het balkon aan en kan roest veroorzaken in de betonconstructie. Als dit jarenlang is gebruikt, is het goed je balkon eens te laten inspecteren. Hetzelfde geldt voor de galerijvloeren van een appartementencomplex. Hier wordt doorgaans veel meer zout gestrooid dan op balkons. Woon je in een appartement, dan kun je de VvE verzoeken een inspectie uit te laten voeren. 

6. Hersteld balkon

Een inspectie is ook nodig als een balkon eerder is hersteld. Bijvoorbeeld als er een nieuwe vloercoating is aangebracht of als betonrot in het verleden is hersteld.

7. Afvoer regenwater

Loopt regenwater via een afvoer of goot weg vlak bij de aansluiting van het balkon met de gevel, dan kan het regenwater in de balkonconstructie trekken en schade aanrichten.

8. Belasting van je balkon

Voorkom een permanente zware belasting van het balkon. Woon je in een appartement, dan vind je informatie over de belasting vaak in het huishoudelijk reglement van je VvE. Vooral grote, zware bloembakken aan de rand verhogen het risico op schade.

9. Doorbuigen

Check op afstand of je balkon doorbuigt. Neem in dat geval zeker contact op met een deskundige.

10. Balkonhek

Kijk tot slot of het balkonhek, de zogenoemde 'doorvalbeveiliging', goed aan de vloer en muur vastzit. 

Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Wat houdt de onderzoeksplicht voor galerijflats van voor 1975 in?Wat is de oorzaak van betonrot en hoe kan ik dit herstellen?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-OnderhoudWonen-Veiligheid

Lees meer over onderhoud

Wat kost onderhoud?Onderhoud financierenProblemenwijzer

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube