Huis kopen: waar moet ik op letten?

Een huis kopen is ontzettend spannend. Je hebt vast veel vragen en misschien ook twijfels. Ga je een huis kopen, let dan onder meer op de volgende drie zaken:

1. Bepaal maximale maandlasten

Bepaal zelf wat je per maand maximaal kunt en wilt besteden aan een woning. Laat je adviseren door een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur. Het hypotheekbedrag dat je veilig en verantwoord kunt lenen, hangt van veel zaken af. Onder andere van je inkomen en dat van je eventuele partner, de waarde van de woning en je uitgavenpatroon.

2. Wat zijn je woonwensen?

Breng je woonwensen in kaart. En kijk daarbij verder dan alleen het huis, de grootte en het woningtype. Let ook goed op de buurt en de nabijheid van faciliteiten als winkels en openbaar vervoer. Als de wensen binnen het budget passen, dan begint de zoektocht naar een geschikt huis.    

3. Wat is de staat van het huis?

Er staan relatief veel woningen te koop. Dat geeft meer tijd om kritisch te kijken naar de kwaliteit van het huis en de woonomgeving, scherp te onderhandelen en een afgewogen keuze te maken. In regio's waar veel vraag is, staan niet alleen de huizenprijzen onder druk, maar ook potentiële kopers. Toch is het altijd verstandig de tijd te nemen voor een bouwtechnische keuring, zeker als het een wat oudere woning betreft. 

Aankoopmakelaar: wat is het voordeel?

Een aankoopmakelaar zet je in voor:

  • Gedetailleerde kennis van de lokale of regionale woningmarkt, het aanbod en de prijsstelling
  • Gericht zoeken naar woningen die het meest aan je wensen voldoen
  • Scherp kijken naar de plus- en minpunten van specifieke woningen
  • Adviseren over biedingen
  • De onderhandelingen voor je voeren
  • Het afhandelen van de transactie en alles wat er bij komt kijken

Schakelt u een NVM- of VBO makelaar in? Gebruik ons 'reparatieformulier'.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een notaris?

De tarieven die de notaris rekent zijn vrij; iedere notaris kan zijn eigen tarief berekenen. Dat betekent dus: ruimte voor keuze. Vraag gerust verschillende notarissen om een offerte. Kijk bijvoorbeeld op www.degoedkoopstenotaris.nl of www.notaristarieven.nl.

Let op of de tarieven inclusief of exclusief de inschrijvingskosten van het Kadaster zijn, in- of exclusief btw, registratierechten en/of recherchekosten. Elke notaris in Nederland dient aangesloten te zijn bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.