Veelgestelde vragen over de woningmarkt

Een huis kopen is ontzettend spannend. Je hebt vast veel vragen en misschien ook twijfels. Gaat het wel lukken? Is het nu een gunstige tijd? Op zeven veel gestelde vragen geven we antwoord. 

Is het verstandig om nu een huis te kopen?

Wat een huis of woonplezier waard is, bepaalt ieder voor zich. De keuze tussen kopen of  huren is een persoonlijke afweging. Daarbij spelen allerlei omstandigheden een rol. Kies je voor kopen? Zie het huis dan niet alleen als een investering. Je weet van tevoren nooit of je later bij verkoop winst of verlies maakt. Een huis moet allereerst een prettige plek zijn om te wonen.

We zien op dit moment wel aantrekkelijke omstandigheden voor kopen. De hypotheekrente is zeer laag en huizenprijzen zijn gedaald. Let wel op de lokale verschillen. In grote steden stijgen de prijzen op dit moment, terwijl in een aantal landelijke gebieden de prijzen nog kunnen dalen. 

Huis kopen
Bijkomende kosten

Kan ik als starter een woning kopen?

Voor starters lijkt het een gunstige tijd om te kopen. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gedaald, de hypotheekrente staat historisch laag en de overdrachtsbelasting is verlaagd van 6 % naar 2 %.

Wel is voor een woning steeds meer eigen geld nodig. De maximale hypotheek bedraagt nu 100% van de woningwaarde. Alle bijkomende kosten voor de verhuizing, verbouwing en inrichting moet je dan met eigen geld betalen. Alleen als door verbouwen of opknappen de woningwaarde aantoonbaar stijgt, mag je voor de financiering uitgaan van die hogere waarde.

Is de hypotheek die je als starter kunt krijgen niet toereikend voor de koopsom, dan zijn er hulpmiddelen als de Starterslening, de Starters Renteregeling of een koopconstructie als Koopgarant. Dit is afhankelijk van wat de verkoper, vaak een woningcorporatie of de gemeente, aanbiedt.

Huis kopen: waar moet ik op letten?

Ga je een huis kopen, let dan onder meer op de volgende drie zaken:

Bepaal maximale maandlasten

Bepaal zelf wat je per maand maximaal kunt en wilt besteden aan een woning. Laat je adviseren door een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur. Het hypotheekbedrag dat je veilig en verantwoord kunt lenen, hangt van veel zaken af. Onder andere van je inkomen en dat van je eventuele partner, de waarde van de woning en je uitgavenpatroon.

Wat zijn je woonwensen?

Breng je woonwensen in kaart. En kijk daarbij verder dan alleen het huis, de grootte en het woningtype. Let ook goed op de buurt en de nabijheid van faciliteiten als winkels en openbaar vervoer. Als de wensen binnen het budget passen , dan begint de zoektocht naar een geschikt huis.    

Wat is de staat van het huis?

Er staan relatief veel woningen te koop. Dat geeft meer tijd om kritisch te kijken naar de kwaliteit van het huis en de woonomgeving, scherp te onderhandelen en een afgewogen keuze te maken. In regio's waar veel vraag is, staan niet alleen de huizenprijzen onder druk, maar ook potentiële kopers. Toch is het altijd verstandig de tijd te nemen voor een bouwtechnische keuring, zeker als het een wat oudere woning betreft. 

Aankoopmakelaar: wat is het voordeel?

Een aankoopmakelaar zet je in voor:

  • Gedetailleerde kennis van de lokale of regionale woningmarkt, het aanbod en de prijsstelling
  • Gericht zoeken naar woningen die het meest aan je wensen voldoen
  • Scherp kijken naar de plus- en minpunten van specifieke woningen
  • Adviseren over biedingen
  • De onderhandelingen voor je voeren
  • Het afhandelen van de transactie en alles wat er bij komt kijken

Lees meer over de aankoopmakelaar 
Schakelt u een NVM- of VBO makelaar in? Gebruik ons 'reparatieformulier'.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een notaris?

De tarieven die de notaris rekent zijn vrij; iedere notaris kan zijn eigen tarief berekenen. Dat betekent dus: ruimte voor keuze. Vraag gerust verschillende notarissen om een offerte. Kijk bijvoorbeeld op www.degoedkoopstenotaris.nl of www.notaristarieven.nl.

Let op of de tarieven inclusief of exclusief de inschrijvingskosten van het Kadaster zijn, in- of exclusief btw, registratierechten en/of recherchekosten. Elke notaris in Nederland dient aangesloten te zijn bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Lees meer over de notaris

Is het verstandig nu mijn huis te verkopen?

De beste prijs krijg je als de woningmarkt goed draait. In veel delen van het land trekt de woningmarkt weer aan. Sommige regio's blijven nog achter op dit herstel. Zorg dus dat je de ontwikkelingen in jouw omgeving goed kent.

Als bij jou de markt aantrekt, is het denkbaar dat je op een later moment een hogere prijs krijgt. Maar als je doorstroomt naar een andere koopwoning, is ook die vast weer duurder. Wachten om een hogere prijs te krijgen, levert dus weinig op.
 
Naast de ontwikkeling van de woningmarkt telt vooral je persoonlijke situatie mee. Veel woningbezitters die voorafgaand aan de crisis hebben gekocht, staan nu ''onder water'': de resterende hypotheekschuld is hoger dan de huidige woningwaarde. Bij verkoop is dan sprake van restschuld. Steeds vaker is het mogelijk om die restschuld mee te financieren in de hypotheek van een nieuwe woning. Daarbij spelen allerlei omstandigheden een rol. Snel inzicht in de actuele waarde van je woning kan met behulp van een waardebepaling.

Wil je zonder restschuld de woning verlaten, dan kun je ervoor kiezen om eerst af te lossen en te hopen op een waardestijging van de woning waardoor de restschuld afneemt. Maar zorg dat je reële verwachtingen hebt; door alle beperkingen die aan woningfinancieringen zijn opgelegd, zien wij de hoge huizenprijzen van voor de crisis voorlopig niet terugkeren.

Lees meer over een huis verkopen

Eerst verkopen, dan kopen?

De eerste vraag is: kun je de lasten van twee woningen dragen, en wil je dat? Hoelang een woning te koop staat en welke prijs je er uiteindelijk voor krijgt, is onzeker. Dat kan enkele weken tot meer dan een jaar duren. Het verschilt sterk per woningtype, de locatie, de staat van onderhoud, de concurrentie en de prijsklasse. Houd er rekening mee dat de verkooptijd en opbrengst kunnen tegenvallen. Wie zich geen tegenvallers kan of wil veroorloven, kan beter het oude huis eerst verkopen.

Liever niet wachten met kopen? Er is een mogelijkheid die interessant kan zijn: als de verkoper van de volgende woning daarmee instemt, kun je een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst opnemen. Dan koop je het huis onder de voorwaarde dat je oude huis binnen een vastgestelde tijd en prijs is verkocht. Zo niet, dan wordt de koop ontbonden. Zorg dat deze voorwaarden wel goed en waterdicht op papier staan. Het is raadzaam om daarbij hulp in te roepen van een deskundige. 

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid