
Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat wordt hier aan gedaan en hoe ontwikkelt zich dit verder? Het laatste nieuws vind je hier.
Update 21/06/2022: De energietarieven staan nog steeds op een ongekend hoog niveau. Eerder maakte het kabinet al een plan bekend om huishoudens te compenseren voor de hoge energiekosten. Per 1 juli 2022 gaat de energiebelasting tijdelijk omlaag. Wij hebben deze en andere compensatiemaatregelen voor je op een rij gezet.
De energieprijzen zijn wereldwijd ontzettend hard gestegen de afgelopen maanden. Door weinig reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer, werd de vraag naar gas groot en ging de prijs stijgen. Gascentrales zijn ook nodig om elektriciteit op te wekken. In Europa wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om aan de steeds groter wordende vraag naar elektra (door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) te voldoen. Daarom steeg ook de prijs van elektriciteit. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales nodig is, beweegt de elektriciteitsprijs mee met de gasprijs en zal een hoge gasprijs ook leiden tot een hoge elektriciteitsprijs.
De prijsstijging raakt met name huishoudens met variabele tarieven en huishoudens waarbij het vaste energiecontract afloopt en daardoor automatisch op variabel tarief overgaan. Zolang het vaste contract de einddatum nog niet heeft bereikt, merk je nog niets van de prijsstijgingen. Zit je op variabel tarief? Dan voel je de prijsstijging direct in je portemonnee.
Vanwege de extreem hoge inkoopprijzen voor energie kunnen leveranciers nieuwe klanten op dit moment geen aanbieding doen. Zowel op grote vergelijkingswebsites, als direct bij de energieleveranciers zelf, worden (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven.
Ben je op zoek naar een vast energiecontract? Kijk dan regelmatig op onze Energievergelijker. Zodra er weer contracten beschikbaar zijn, kun je die hier terugvinden. Je kunt je ook alvast inschrijven voor onze Collectieve Inkoop Energie. Zodra we weer een veiling kunnen organiseren, brengen we je hiervan op de hoogte.
Op dit moment worden er (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven. Je kunt op zoek gaan naar een energieleverancier die lagere variabele tarieven aanbiedt dan je huidige leverancier. Aangezien er geen vaste contracten worden afgesloten is er verder weinig mogelijk en zal je waarschijnlijk nog even op variabel tarief moeten blijven zitten.
Deze enorme stijging van de gasprijzen drukt zwaar op de portemonnee van veel huiseigenaren en kan er bij sommigen voor zorgen dat de energienota onbetaalbaar dreigt te worden. Vooral voor minder kapitaalkrachtige huiseigenaren die geen mogelijkheden hebben om hun woning energiezuiniger te maken.
De politiek heeft met een belastingvermindering een eerste stap gezet om de stijgende energierekening enigszins te beteugelen. De vereniging wil dat er meer stappen worden gezet, want de lastenverlichting bedraagt enkele tientjes op een stijging van de energienota van vele honderden euro’s. En omdat ruim 60% van de energienota bestaat uit belastingen en netbeheerkosten kan de overheid ook meer doen om de stijging van de energienota te beperken.
Vereniging Eigen Huis pleit er bij het Kabinet voor dat de energierekening betaalbaar blijft en huiseigenaren geholpen worden om het energieverbruik te verlagen, bijvoorbeeld door hun woning te isoleren.