Vereniging Eigen Huis - stel speelt spel op de bank

Energietarieven

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat wordt hier aan gedaan en hoe ontwikkelt zich dit verder? Het laatste nieuws vind je hier.

Waarom stijgen de energieprijzen zo hard?

De gasprijzen zijn wereldwijd enorm opgelopen en stijgen nog steeds. Daar hebben alle verbruikers, huishoudens met een gasaansluiting en de industrie, last van. De oorzaak is de vraag naar aardgas die wereldwijd opeens sterk is toegenomen. Gas producerende landen zoals Rusland zetten de gaskraan echter niet verder open. In Nederland hebben we beperkte reserves vanwege het hoge gasverbruik tijdens de strenge winter vorig jaar en omdat de gaskraan in Groningen steeds verder dicht wordt gedraaid. Ook de elektriciteitsprijzen stijgen.

Een vast of variabel tarief, wat is het advies? 

Een goed advies over je eigen vaste of variabele energiecontract is helaas niet mogelijk omdat er heel veel onzekerheden zijn over de wereldwijde ontwikkeling van de gasprijs. Meer algemeen gelden de volgende uitgangspunten: wil je zekerheid dat je energielasten niet nog verder oplopen, dan biedt een één-, drie- of vijfjarig contract die mogelijkheid. Je weet dan zeker wat je de komende jaren gaat betalen. Wil je je niet vastleggen aan een contract voor een vaste periode met een vaste prijs, dan kun je kiezen voor een variabel contract. De prijs wordt dan twee keer per jaar vastgesteld en die kan, al naar gelang de ontwikkelingen op de gasmarkt, hoger of lager zijn. Inmiddels zijn er ook energieleveranciers die maandtarieven aanbieden. 

De voordelen van een variabel tarief:

Je kunt sneller profiteren van prijsverlagingen
Je betaalt geen boete bij opzegging
Sneller switchen naar vast contract

De nadelen van een variabel tarief:

De tarieven kunnen stijgen
Nabetaling jaarnota
Minder zekerheid
Je moet de tarief ontwikkeling goed in de gaten houden

Wil je zelf de ontwikkeling van de gastarieven volgen, kijk dan regelmatig op onze energievergelijker. Hier kun je ook direct een vast contract afsluiten. Je kunt je ook alvast inschrijven voor de volgende ronde van onze Collectieve Inkoop Energie.

Update 29/12/2021: De belastingcompensatie voor energielasten is aangepast. Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik krijgen ruim € 400 korting op de energiebelasting. Tegelijkertijd trekt het kabinet 150 miljoen euro extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen met de isolatie van hun woning. Ook ontvangen huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ongeveer € 200 extra om de hogere energierekening te betalen. 

Laatste nieuws

De stijgende energieprijzen: zo zit dat

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Maarten Eeke Van der Veen, belangenbehartiger Verduurzamen bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe dit zit. Lees meer

Energieleverancier failliet: wat nu?

Door de hoge energieprijzen hebben sommige energieleveranciers het moeilijk. Wat kun je doen als jouw energieleverancier failliet gaat of in geldproblemen komt? Lees meer
Geplaatst 11/01 | Laatste update 11/01

Gestegen energieprijzen leiden tot gasbesparende maatregelen

Bijna driekwart van de huiseigenaren maakt zich zorgen over de gestegen gasprijzen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Lees meer
Geplaatst 8/11 | Laatste update 8/11

Belastingcompensatie stijgende energielasten aangepast

De belastingcompensatie voor energielasten wordt aangepast. Deze valt voor de gemiddelde huiseigenaar iets minder gunstig uit dan eerder is voorgesteld. Lees meer
Geplaatst 27/10 | Laatste update 27/10

Energieleverancier Welkom Energie stopt

Het contract van 90.000 klanten van energieleverancier Welkom Energie wordt beëindigd. Vereniging Eigen Huis ontvangt veel verontruste telefoontjes van klanten. Lees meer
Geplaatst 19/10 | Laatste update 26/10

Hoge gasprijzen: keuze voor compenseren en isoleren

Aanpassingen in de energiebelasting moeten ervoor zorgen dat de energierekening betaalbaar blijft ondanks de sterk stijgende energieprijzen. Lees meer
Geplaatst 8/10 | Laatste update 8/10

Extra compensatie stijgende energienota

De energierekening moet voor iedereen betaalbaar blijven. Het demissionaire kabinet geeft aan dat ze extra geld beschikbaar wil stellen om de energielasten naar beneden te brengen. Lees meer
Geplaatst 30/09 | Laatste update 30/09

Stijging warmtetarieven verwacht

Huishoudens met blok- of stadsverwarming kunnen in 2022 te maken krijgen met een forse tegenvaller op de energienota door de koppeling van de tarieven van een warmtenet met de flink gestegen gasprijzen. Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat betekent de stijging van de energietarieven voor de portemonnee?

Naast de hypotheeklasten is de energierekening een van de grootste maandelijkse kostenposten voor huiseigenaren. Door de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen gaat ook de energierekening omhoog. Voor huishoudens die hebben gekozen voor variabele tarieven en voor mensen van wie het vaste energiecontract afloopt. Zolang het vaste contract de einddatum nog niet heeft bereikt, merk je nog niets van de prijsstijgingen.

In deze video vertellen we er meer over. 

Wat is het verschil tussen een vast en variabel energiecontract?

Bij een vast contract kies je voor een vaste prijs gedurende één, drie of vijf jaar. Maar je kunt ook kiezen voor een variabel contract, waarbij de prijzen iedere 6 maanden, op 1 januari en 1 juli, opnieuw wordt vastgesteld. Als de gasprijzen hoog blijven, zullen zij per 1 januari de energienota flink zien stijgen.

Wanneer je contract afloopt, kan je ervoor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven, over te gaan op een variabel tarief of een contract af te sluiten bij een nieuwe leverancier. Tot nu toe leverde een overstap naar een andere leverancier een prijsvoordeel op, maar nu zullen veel mensen onderaan de streep honderden euro’s extra per jaar gaan betalen. Dit geldt ook voor iedereen met een variabel contract.  

Een vast of variabel tarief, wat is het advies?
Een goed advies over je eigen vaste of variabele energiecontract is helaas niet mogelijk omdat er heel veel onzekerheden zijn over de wereldwijde ontwikkeling van de gasprijs. Meer algemeen gelden de volgende uitgangspunten: wil je zekerheid dat je energielasten niet nog verder oplopen, dan biedt een één-, drie- of vijfjarig contract die mogelijkheid. Je weet dan zeker wat je de komende jaren gaat betalen. Wil je je niet vastleggen aan een contract voor een vaste periode met een vaste prijs, dan kun je kiezen voor een variabel contract. De prijs wordt dan twee keer per jaar vastgesteld en die kan, al naar gelang de ontwikkelingen op de gasmarkt, hoger of lager zijn. Wel kun je met een variabel contract altijd eerder weer overstappen op een vast contract.
Mag mijn leverancier het energiecontract met mij beëindigen vanwege de gestegen energieprijzen?
Nee, de leverancier mag het energiecontract niet zo maar beëindigen, omdat de prijzen voor energie zijn gestegen. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op haar website. Alleen in bepaalde situaties mag een leverancier de levering beëindigen, bijvoorbeeld als je de energierekening niet betaalt, ondanks dat je een betalingsherinnering heeft ontvangen.  
Wat gebeurt er als je energieleverancier failliet gaat?

In ieder geval blijft de levering van elektriciteit en gas gewoon doorgaan. Je wordt onder gebracht bij een andere energieleverancier. Bij de nieuwe leverancier kunnen andere voorwaarden of een andere overeenkomst gelden. Het kan ongeveer een maand duren voordat je aan een nieuwe leverancier bent toegewezen. Gedurende deze maand kun je niet zelf een andere leverancier kiezen. Zodra je bij de toegewezen leverancier zit, kun je de overeenkomst met die leverancier opzeggen en naar een andere leverancier overstappen. De opzegtermijn is normaal gesproken 30 dagen.

Van de leverancier die failliet is ontvang je een eindafrekening. Als blijkt dat je meer betaald hebt dan dat je aan energie verbruikt hebt, moet je een bedrag terugkrijgen. Je kunt dit bedrag indienen bij de curator van de failliete leverancier. De kans is echter groot dat de failliete leverancier onvoldoende geld heeft om je terug te betalen.

Let op: Soms kun je (een deel van) het te veel betaalde geld terugkrijgen door de bank binnen 8 weken te vragen de laatste automatische incasso terug te storten op je bankrekening (storneren).

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Deze enorme stijging van de gasprijzen drukt zwaar op de portemonnee van veel huiseigenaren en kan er bij sommigen voor zorgen dat de energienota onbetaalbaar dreigt te worden. Vooral voor minder kapitaalkrachtige huiseigenaren die geen mogelijkheden hebben om hun woning energiezuiniger te maken.

De politiek heeft met een belastingvermindering een eerste stap gezet om de stijgende energierekening enigszins te beteugelen. De vereniging wil dat er meer stappen worden gezet, want de lastenverlichting bedraagt enkele tientjes op een stijging van de energienota van vele honderden euro’s. En omdat ruim 60% van de energienota bestaat uit belastingen en netbeheerkosten kan de overheid ook meer doen om de stijging van de energienota te beperken.

Vereniging Eigen Huis pleit er bij het Kabinet voor dat de energierekening betaalbaar blijft en huiseigenaren geholpen worden om het energieverbruik te verlagen, bijvoorbeeld door hun woning te isoleren.

Andere interessante informatie voor jou

Stookseizoen: 11 tips

Begint het stookseizoen? Elf tips om te besparen op de kosten zonder (al te veel) aan warmte in te boeten. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Lesje energierekening lezen

Een keer per jaar ontvang je een jaarrekening van je energieleverancier. Wat staat er eigenlijk allemaal op? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Energiebelasting

Over het verbruik van energie en gas betaal je belasting. Hoe zit dat precies? En in welke gevallen kun je deze terugvragen?  Over energiebelasting

Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

Energiecontracten vergelijken een lastige klus? We leggen uit hoe je dit het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de kale tarieven. Tips vergelijken

Zo helpen we je met verduurzamen