Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragen

Is je nieuwbouwwoning bijna klaar, dan komt de oplevering in zicht. Je kunt dan kiezen voor een opleveringskeuring: een onafhankelijke bouwkundige loopt de woning kritisch na op gebreken. Wat komt er allemaal kijken bij de oplevering? We hebben 5 veelgestelde vragen op een rij gezet.

1. Moet ik een bouwkundige meenemen naar de oplevering van mijn nieuwbouwwoning?

Een bouwkundige meenemen naar de oplevering is niet verplicht, wel aan te raden. Hij loopt de woning grondig na en geeft je direct inzicht in eventuele bouwkundige gebreken. Met een keuringsrapport in handen sta je sterk tegenover de bouwer. 

Let op: bij de vooroplevering is het niet nodig om een bouwkundige mee te nemen. De vooroplevering is geen formeel moment. Het is daarom ook belangrijk dat je tijdens de vooroplevering niets tekent en geen sleutels in ontvangst neemt.

Lees meer over de vooroplevering

2. Wat doet een bouwkundige tijdens de oplevering? 

Een bouwkundige bekijkt het huis van top tot teen, noteert zichtbare gebreken en stelt een keuringsrapport op. Hiermee kun je de bouwer laten zien welke gebreken hij moet herstellen. In probleemsituaties kan de bouwkundige daarnaast advies geven, bijvoorbeeld als jij en de bouwer het niet eens zijn over de opleveringsgebreken.

3. Hoe verloopt een opleveringskeuring?

Boek je een opleveringskeuring bij Vereniging Eigen Huis dan verloopt de keuring als volgt: 

  • Op een afgesproken datum en tijdstip controleren de bouwkundige, de bouwer en jijzelf de nieuwbouwwoning op gebreken. Lees waar je op kunt letten tijdens de oplevering >
  • Tijdens de rondgang krijg je uitleg over de installaties in huis, bijvoorbeeld over de werking van het ventilatiesysteem.
  • De bouwkundige noteert per ruimte de eventuele gebreken.
  • Samen met de bouwkundige neem je het zogeheten proces-verbaal van oplevering door. Hierna onderteken je het proces-verbaal en geeft de bouwkundige advies over de stappen na de opleveringskeuring. 
  • De kosten van de opleveringskeuring betaal je via een eenmalige incasso.
  • Binnen een dag na de keuring ontvang je het keuringsrapport per e-mail.

4. Wat kost een opleveringskeuring?

Onderstaande tabel laat de kosten zien van een opleveringskeuring door Vereniging Eigen Huis.

OpleveringskeuringPrijs incl. btw
Basistarief (maximaal 2 uur)€ 249
MeerprijzenPrijs incl. btw
Per extra half uur€ 50
Keuring op Ameland, Schiermonnikoog of Texel€ 75
Keuring op Terschelling of Vlieland€ 175

5. Hoe verder na de opleveringskeuring?

Je woning is opgeleverd. Als er geen gebreken zijn geconstateerd tijdens de oplevering dan kun je beginnen aan het leuke gedeelte, de inrichting van je huis. Zijn er wel gebreken geconstateerd, dan krijg je te maken met een periode waarin de gevonden gebreken hersteld moeten worden. Meestal staat in de aannemingsovereenkomst dat de bouwer de opleveringsgebreken zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 maanden moet hebben hersteld.

Ook interessant

Tips voor de oplevering van nieuwbouw

Tijdens de oplevering controleer je of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Tips oplevering

Zo werkt de vooroplevering

Het is niet verplicht om bij de vooroplevering aanwezig te zijn, wel handig. Waarom? Vooroplevering in 3 vragen

Webinar 'Nieuwbouw kopen'

Tijdens het gratis webinar ‘Nieuwbouw kopen’ vertellen onze experts wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Lees meer

Doe je voordeel met deze diensten