Meer spaartijd voor VvE's bij vervanging rookgasafvoer
Verenigingen van Eigenaars krijgen meer tijd om te sparen voor de vervanging van collectieve rookgasafvoeren (CLV-systemen). Dat is de uitkomst van gesprekken tussen demissionair minister Mona Keijzer (van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), de sector en consumentenorganisaties.
Collectieve rookgasafvoeren in appartementsgebouwen zijn al langere tijd onderwerp van gesprek. Vereniging Eigen Huis pleitte eerder voor pragmatische oplossingen, die de veiligheid waarborgen, zonder VvE's met onbetaalbare kosten op te zadelen. Naar aanleiding van deze oproep werden Kamervragen ingediend. Samen met het antwoord op de Kamervragen stuurde minister Keijzer op 19 november een evaluatierapport over de Gasketelwet naar de Tweede Kamer met de toezegging hierover in gesprek te gaan met de sector en consumentenorganisaties.
Uitkomst gesprekken met de minister
Sinds april 2023 worden strengere regels gehandhaafd en moeten CLV-systemen ouder dan 15 jaar vaak volledig vervangen worden. Daarbij is er één jaar speling. De minister is nu met de sector en consumentenorganisaties overeengekomen dat die speling wordt uitgebreid naar vijf jaar. Dit moet dan wel veilig gebeuren, een bevoegd installateur moet beoordelen of de rookgasafvoer nog even mee kan.
Vereniging Eigen Huis is blij met deze verruiming. Zij riep de minister op te komen met oplossingen die VvE’s extra tijd en praktische mogelijkheden geven om te voldoen aan de wettelijke eisen. Deze verruiming geeft VvE’s iets meer ademruimte in hun financiën. Dat neemt niet weg dat Vereniging Eigen Huis VvE’s sterk adviseert te blijven sparen voor onderhoud, want ook na die vijf jaar krijgen zij alsnog te maken met de hoge kosten, voor vervanging, of voor een alternatieve warmtevoorziening. Zij krijgen alleen iets meer ruimte om te sparen. Een alternatief is de mogelijkheid van een lening uit het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE's.