Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackProblemen bouw

Wanneer is de oplevering? Ontrafel de ’bouwtijdspaghetti’

Koop je een nieuwbouwwoning, dan wil je graag weten wanneer je de sleutel krijgt. Maar duidelijkheid krijgen over de bouwtijd en het moment van oplevering, is niet eenvoudig. Jurgen Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit.

stel en projectontwikkelaar bij woning in aanbouw

Bij de verkoopinformatie van een nieuwbouwwoning zit vaak een prognose van de oplevering. Meestal houdt de aannemer daarin een flinke slag om de arm. Hij zegt bijvoorbeeld: 'de oplevering van de eerste woningen in het project zullen naar verwachting plaatsvinden vanaf medio volgend jaar'. Eerste woningen? Naar verwachting? Vanaf medio? Ach ja, denk je misschien. Hoeveel later kan het worden? De aannemer kan met goed fatsoen toch niet al te veel afwijken van de prognose? Met goed fatsoen niet, nee. Maar juridisch gezien vaak wel.

Controleer de koop-/aannemingsovereenkomst

In de koop-/aannemingsovereenkomst liggen de afspraken met de aannemer vast. Dus wil je weten in hoeverre de aannemer van de prognose van de oplevering kan afwijken, kijk dan in het contract. Dat is wel eenvoudiger gezegd dan gedaan, want een concrete datum van oplevering vermeldt de overeenkomst niet.

Hoe kom je er dan achter wanneer de oplevering van je nieuwbouwwoning uiterlijk moet plaatsvinden? Hiervoor is een ingewikkelde optelsom van termijnen nodig, onder meer van de termijn voor de opschortende voorwaarden, de start bouw en het aantal overeengekomen bouwdagen.

Mag het een jaartje meer zijn?

Als het je al lukt om die bouwtijdspaghetti te ontrafelen, blijkt vaak dat de oplevering een half jaar tot een jaar later kan zijn dan de prognose van de aannemer. En alleen als de aannemer de in het contract afgesproken bouwtijd overschrijdt, kun je een schadevergoeding krijgen.

Regelmatig zie ik dat kopers van een nieuwbouwwoning uitgaan van de prognose, maar de contractuele bouwtijd niet goed in beeld hebben. Een belangrijk aandachtspunt dus bij het controleren van de koop-aannemingsovereenkomst. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als aannemers huizenkopers niet langer op het verkeerde been zetten.

Juridische hulp

Wil je weten wat in jouw geval de contractuele bouwtijd is en wanneer je nieuwbouwwoning dus uiterlijk moet worden opgeleverd? We helpen je graag met een Koop-/aannemingsovereenkomst Beoordeling

Vertragingen in de bouw leveren veel geschillen op tussen kopers en aannemers. Let erop dat de bouwtijd van een nieuwbouwwoning in het contract niet veel langer is dan de prognose van de aannemer

Jurgen Jansen
Jurgen JansenJurist bij Vereniging Eigen Huis

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Opleveringskeuring nieuwbouw

  Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

  Boek een opleveringskeuring
 • Koopwijzer nieuwbouw

  Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  stel wijst naar woning in aanbouw

  Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  KopenKopen-Nieuwbouw

  Ook interessant

  Oplevering te laat? Volg ons stappenplanOplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragen5%-regeling

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube