Wanneer is de oplevering? Ontrafel de ’bouwtijdspaghetti’

Koop je een nieuwbouwwoning, dan wil je graag weten wanneer je de sleutel krijgt. Maar duidelijkheid krijgen over de bouwtijd en het moment van oplevering, is nog niet zo makkelijk. Jurgen Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis, over deze ‘bouwtijdspaghetti’.

Bij de verkoopinformatie van een nieuwbouwwoning zit vaak een prognose van de oplevering. Meestal houdt de aannemer daarin een flinke slag om de arm. Hij zegt bijvoorbeeld: 'de oplevering van de eerste woningen in het project zullen naar verwachting plaatsvinden vanaf medio volgend jaar'. Eerste woningen? Naar verwachting? Vanaf medio? Ach ja, denk je misschien. Hoeveel later kan het worden? De aannemer kan met goed fatsoen toch niet al te veel afwijken van de prognose? Met goed fatsoen niet, nee. Maar juridisch gezien vaak wel.

Controleer de koop-/aannemingsovereenkomst

In de koop-/aannemingsovereenkomst liggen de afspraken met de aannemer vast. Dus wil je weten in hoeverre de aannemer van de prognose van de oplevering kan afwijken, kijk dan in het contract. Dat is wel eenvoudiger gezegd dan gedaan, want een concrete datum van oplevering vermeldt de overeenkomst niet.

Hoe kom je er dan achter wanneer de oplevering van je nieuwbouwwoning uiterlijk moet plaatsvinden? Hiervoor is een ingewikkelde optelsom van termijnen nodig, onder meer van de termijn voor de opschortende voorwaarden, de start bouw, het gereedkomen van de ruwe begane grondvloer en het aantal overeengekomen bouwdagen.

Mag het een jaartje meer zijn?

Als het je al lukt om die bouwtijdspaghetti te ontrafelen, blijkt vaak dat de oplevering een half jaar tot een jaar later kan zijn dan de prognose van de aannemer. En alleen als de aannemer de in het contract afgesproken bouwtijd overschrijdt, kun je een schadevergoeding krijgen.

Regelmatig zie ik dat kopers van een nieuwbouwwoning uitgaan van de prognose, maar de contractuele bouwtijd niet goed in beeld hebben. Een belangrijk aandachtspunt dus bij het controleren van de koop-/aannemingsovereenkomst. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als aannemers huizenkopers niet langer op het verkeerde been zetten.

Juridische hulp

Wil je weten wat in jouw geval de contractuele bouwtijd is en wanneer je nieuwbouwwoning dus uiterlijk moet worden opgeleverd? We helpen je graag met een Koop-/aannemingsovereenkomst Beoordeling

Over de auteur

Jurgen Jansen

Vertragingen in de bouw leveren veel geschillen op tussen kopers en aannemers. Let erop dat de bouwtijd van een nieuwbouwwoning in het contract niet veel langer is dan de prognose van de aannemer.
Jurgen Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Oplevering te laat? Volg ons stappenplan

Wordt je nieuwbouwwoning te laat opgeleverd, dan kun je een aantal stappen ondernemen. Stappenplan te late oplevering

Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragen

Wat komt er kijken bij de oplevering van een nieuwbouwwoning? 5 veelgestelde vragen. Meer over de oplevering

Hoe werkt de 5%-regeling?

Bij de oplevering mag je 5% van de aanneemsom achterhouden bij de notaris. Een stok achter de deur. Zo werkt de 5%-regeling

Doe je voordeel met deze diensten