Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE Home

VvE-onderhoud en verbouwen

Als Vereniging van Eigenaars (VvE) moet je onderhoud plegen aan het appartementencomplex en verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk of het plaatsen van een traplift in een algemene ruimte. Hoe kun je het beste te werk gaan?

man pakt isolatiemateriaal

Wat zijn de onderhoudsplannen?

Onderhoud van je appartementsgebouw

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onderhoud en verbouwen binnen een Vereniging van Eigenaars (VvE) is belangrijk om de waarde van het gebouw en het wooncomfort te behouden. Plan onderhoud goed en betrek alle bewoners hierbij. Zo bepaal je gezamenlijk wat er nodig is en hoe de kosten te verdelen. Op deze manier kan er samen worden gewerkt aan een fijne en duurzame woonomgeving voor iedereen.

Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Wat is een MJOP?

Geld reserveren voor het reservefonds kan op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In een MJOP staat welk onderhoud de komende jaren moet gebeuren en tegen welke kosten. Denk hierbij aan de gevel, het dak, de liften en de kozijnen. Er staat in wat de levensduur is van alle verschillende delen van het gebouw en wat de kosten zijn voor onderhoud en vervanging. Op deze manier kan een VvE het onderhoud en de kosten spreiden over een aantal jaren. Wettelijk gezien moet het onderhoudsplan worden vastgesteld worden door de vergadering van eigenaars en moet het plan bestaan uit een periode van tien jaar.  In een MJOP worden de volgende zaken opgenomen: 

  • Beschrijving van het gebouw
    Een overzicht van de onderdelen van het gebouw die onderhoud nodig hebben. Denk hierbij aan de fundering, gevels, daken en gemeenschappelijke ruimtes.
  • Huidige staat van alle onderdelen
    Een overzicht van de bevindingen van de inspecties van het gebouw of complex waarin de huidige staat van alle onderdelen staat beschreven.
  • Werkzaamheden onderhoud
    Een overzicht van de onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om het gebouw in goede staat te houden zoals bijv. het schilderwerk. Wettelijk gezien moet het onderhoudsplan uit een periode van tien jaar bestaan.
  • Prioriteit onderhoud
    Een indicatie van de prioritering van de onderhoudswerkzaamheden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen werkzaamheden die direct moeten worden uitgevoerd en werkzaamheden die uitgesteld kunnen worden.
  • Kosten onderhoud  
    Een indicatie van de kosten van het onderhoud.
  • Planning  
    Een planning van de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden waarbij rekening wordt gehouden met de financiën en de prioritering.
  • Jaarlijkse bijdrage  
    Een berekening van de jaarlijkse bijdrage die nodig is om alle werkzaamheden uit het plan te financieren.

Waarom een MJOP?

Met een MJOP zorg je ervoor dat een gebouw in goede staat blijft en de waarde wordt behouden. Je voorkomt ook dat er onverwachte kosten naar boven komen waar de VvE geen rekening mee heeft gehouden. 

MJOP actualiseren 

Een MJOP moet regelmatig geactualiseerd worden. De omstandigheden van het gebouw kunnen veranderen, er kunnen nieuw inzichten of verbeteringen t.o.v. technieken en materialen beschikbaar zijn, de wet—en regelgeving kan zijn aangepast of het kan goed zijn om de financiën en/of prioritering te controleren. Via Vereniging Eigen Huis kunt u een MJOP laten opstellen of een MJOP laten actualiseren. 

Regel een MJOP

Kunnen wij je van dienst zijn?

Lees meer

Vergaderen met de VvEGemeenschappelijke ruimten aanpassenSplitsingsakte

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube