VvE en verduurzamen

Hoe kun je als VvE het appartementengebouw verduurzamen? Begin met een goede voorbereiding, bekijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en regel daarna de financiering.

VvE's die al een beetje bekend zijn met energiebesparende maatregelen en verduurzamen kunnen een gespecialiseerde procesbegeleider in de arm te nemen. Zo iemand weet hoe je een duurzame verbouwing organiseert. Vraag hiervoor subsidie aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In het splitsingsreglement staat welke meerderheid van stemmen nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren. Een procesbegeleider vind je bijvoorbeeld op maatwerkadviesvoorwoningen.nl.

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen een VvE kan nemen, hangt af van de staat en het bouwjaar van het appartementengebouw en de wensen en het budget van de bewoners. De mogelijkheden zijn eindeloos: van het vervangen van enkel glas door hr++-glas tot de spouwmuur vullen met isolatiemateriaal.

Wil je als VvE inzicht krijgen in de mogelijkheden, schakel dan een erkend energieadviseur in die is aangesloten bij de Federatie van Energieconsultants (FedEC) of de AvEPA, de brancheorganisatie van energieprestatiebureaus. Hij bekijkt welke energiebesparende maatregelen en welke duurzame energie-installaties passen bij het gebouw. Zijn advies kun je (laten) verwerken in het bestaande of in een nieuw duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Energiebesparende maatregelen financieren 

Een VvE kan op verschillende manieren energiebesparende maatregelen financieren: uit het reservefonds, met subsidies of via een Energiebespaarlening. 

Reservefonds

Een VvE is wettelijk verplicht een reservefonds te hebben. Hieruit kan een VvE grote uitgaven voor onderhoud doen, zoals de reparatie van het dak, maar ook uitgaven voor energiebesparende maatregelen. 

Meer over het reservefonds

Subsidie energiebesparing

VvE's kunnen subsidie (dit is de subsidie energiebesparing eigen huis) aanvragen voor isolatie, zoals spouwmuur-, dak- en vloerisolatie en hr++-glas, maar ook voor procesbegeleiding of het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. Bekijk met de online Energiesubsidiewijzer welke subsidies er zijn.

Meer over de subsidie energiebesparing

Energiebespaarlening

Een VvE die uit minimaal tien appartementsrechten bestaat, kan een Energiebespaarlening aanvragen. Deze lening staat op naam van de VvE en is te combineren met bovengenoemde subsidie. Het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) verstrekt deze lening uit het Nationaal Eenergiebespaarfonds, dat gevuld is door onder meer de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN bank.

Meer over de Energiebespaarlening

Meer over de VvE

Zo is een VvE opgebouwd

Zo is een VvE opgebouwd
Hoe is een VvE opgebouwd? Welke organen zijn er en wat zijn hun taken? Organen en hun taken

Hoe je als VvE onderhoud regelt

Hoe je als VvE onderhoud regelt
Hoe regel je als VvE onderhoud aan het appartementencomplex? En hoe kun je onderhoudskosten financieren? VvE en onderhoud

Wat je als VvE móét regelen

Wat je als VvE móét regelen
Ontdek wat je als VvE móét regelen, zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een reservefonds en een opstalverzekering. VvE en regelgeving

Onze diensten voor VvE's