Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIn actie voor starters

“Starters verdienen een eerlijke kans op een eerste huis”

Starters maken nauwelijks kans op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis vindt dat er nu eindelijk oplossingen moeten komen voor deze groep. Daarom voert zij actie — samen mét starters. Directeur belangenbehartiging Karsten Klein legt uit.

Karsten Klein, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis

Waarom komt Vereniging Eigen Huis in actie voor starters?

“Een koopwoning is voor de jongere generatie vaak onbereikbaar. De weinige huizen die er zijn, zijn voor hen gewoon onbetaalbaar. Daardoor staan veel jongeren stil. Financieel, want wie een eigen woning heeft, bouwt iets op voor de toekomst. Maar ook sociaal. Veel starters zitten vast in een onplezierige woonsituatie, sommigen stellen gezinsuitbreiding uit. 

Ik ontmoette een jongeman die te gast was in onze podcast over de wooncrisis. Hij was 30, maar woonde noodgedwongen bij zijn ouders. Hij vertelde wat dit voor enorme invloed op zijn leven had. Dat kwam wel bij mij binnen. Zelf ging ik op mijn 18e uit huis, dat is tegenwoordig echt niet meer gebruikelijk. Wij willen hier verandering in brengen. Starters verdienen een eerlijke kans op een eerste huis.” 

Hoe voert Vereniging Eigen Huis actie?

“We zijn een petitie begonnen waarin we minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting oproepen tot de bouw van minimaal 10.000 starterswoningen van maximaal € 260.000 euro per jaar. Die is al 87.000 keer ondertekend. Verder organiseren we in elke provincie een ‘Baksteenberaad’. Tijdens deze meet-ups gaan starters in gesprek met politici, bouwers en geldverstrekkers over oplossingen voor de wooncrisis. En samen met Lowlands lanceerden we Club WOWW, een initiatief waarbij we samen met starters zelf betaalbare woningen gaan realiseren.“

Kom ook in actie

Wij roepen het kabinet op: bouw ieder jaar minimaal 10.000 écht betaalbare starterswoningen. Eens?

Teken de petitie

Minister De Jonge wil de komende jaren 900.000 extra woningen bouwen. Twee derde daarvan moet betaalbaar zijn. Is die petitie wel nodig?

“Jazeker, die plannen zijn juist een belangrijke reden voor ons om in actie te komen. Wij zijn blij dat de politiek inmiddels doordrongen is van de noodzaak om te bouwen. Maar in de plannen van minister De Jonge gelden woningen tot de Nationale Hypotheek Garantie-grens als betaalbaar. Die grens ligt momenteel op 355.000 euro. Dat kunnen veel starters helemaal niet betalen. Daarom zijn we die petitie begonnen. We willen allemaal weg uit de wooncrisis, maar dat lukt alleen als we de juiste kant opgaan.

Daarbij roepen wij de minister ook op: ga met starters in gesprek over waar zo’n woning volgens hen aan moet voldoen. Bouw geen kippenhokken, maar woningen die echt bij deze groep passen.”

Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, staat pers te woord op Lowlands.

Waarom houdt Vereniging Eigen Huis zich eigenlijk bezig met de startersproblematiek? Zijn jullie er niet voor mensen die al een huis hebben?

“Wij zijn er voor huizenbezitters én toekomstige huizenbezitters. Zo staat het in onze statuten. Wij komen dus ook op voor de mensen die nog geen huis hebben maar dat wel graag willen. Daarnaast: veel van onze leden met een eigen huis vinden het belangrijk dat er oplossingen komen voor starters. Bijvoorbeeld omdat ze kinderen hebben die geen woning kunnen vinden. Of omdat ze vroeger in dezelfde situatie zaten. In het verleden waren er vaker periodes met woningtekorten. We hebben genoeg leden die nog weten hoe vervelend het is als je geen passende woning kunt vinden.”

Is het echt wel nodig dat iedereen een huis kan kopen?

“Als Vereniging Eigen Huis geloven wij in de maatschappelijke waarde van eigenwoningbezit. Een eigen woning biedt zekerheid, maakt je onafhankelijk. Je hebt een appeltje voor de dorst voor als het een keer tegenzit of voor je oude dag. Daardoor hoef je minder snel een beroep op de overheid te doen. Daarnaast investeren huiseigenaren in onderhoud en verduurzaming van hun woning. Dat is weer goed voor de leefbaarheid in wijken en de klimaatdoelstellingen. Als starters makkelijker een woning kunnen kopen, heeft de hele maatschappij daar voordeel van.”

Ook interessant

In actie voor startersStarter sombert op woningmarktAlles over starten op woningmarkt

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube