Hypotheek afsluiten

Wanneer je weet waar en wat je wilt gaan bouwen, is het tijd om de financiering van je huis te regelen. Waar krijg je allemaal mee te maken? Hoe werkt bijvoorbeeld de hypotheekaanvraag bij een nieuwbouwhuis? En wat is een bouwdepot? 

Een hypotheek aanvragen voor een nieuwbouwhuis is niet heel anders dan bij een bestaande woning. Wel krijg je te maken met een aantal specifieke voorwaarden en een bouwdepot. 

Meer over hypotheken en nieuwbouw

Hypotheekaanvraag

Ga je zelf een huis bouwen? Dan stelt de hypotheekverstrekker een aantal specifieke voorwaarden, zoals:

  • De omgevingsvergunning moet al zijn afgegeven.
  • Je moet een getekende aannemingsovereenkomst overleggen, waaruit blijkt hoe groot de totale investering wordt.
  • Er moet sprake zijn van een afbouwgarantie/insolventieverzekering; hiermee kan de woning afgebouwd worden als de aannemer failliet gaat.
  • Je hebt een taxatierapport nodig, gebaseerd op het bouwplan.

Hypotheekverstrekkers

Bijna alle hypotheekverstrekkers geven een hypotheek als er sprake is van bouw in eigen beheer, uitgevoerd door een aannemer. Ga je zonder begeleiding een woning bouwen, dan is het aantal hypotheekverstrekkers beperkter. Ook prefab en houtskeletbouw worden niet door iedere hypotheekverstrekker geaccepteerd. Bespreek de mogelijkheden met jouw hypotheekadviseur.

Bouwdepot

In veel gevallen werkt je hypotheekverstrekker met een bouwdepot. Je leent dan een bedrag dat in dit depot wordt gestort. Vanuit het depot worden de bouwkosten betaald. Omdat het bouwdepot leeg loopt, ontvang je hierover dus steeds minder rente. Aan de andere kant betaal je rente op de hypotheek. Deze blijft gelijk. Het verschil tussen de te betalen en ontvangen rente wordt dus groter. 
Dit verschil mag je van de Belastingdienst gedurende de eerste 2 jaar na het afsluiten van de hypotheek in je aangifte aftrekken.

Is de bouw na 2 jaar nog niet klaar, dan moet het resterende deel van het depot en het leningbedrag dat daaraan gelijk is in box 3 worden opgenomen. De rente over dit deel van de schuld is na 2 jaar niet meer aftrekbaar. Betaal je vervolgens weer kosten uit het depot, dan gaat het daarmee overeenkomende leningdeel ook naar box 1. Vanaf dat moment is de rente daarover aftrekbaar.