Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe kan ik problemen met mijn riolering oplossen?

Eenmalige verstopping oplossen

Vaak zijn verstoppingen redelijk gemakkelijk zelf op te lossen.

  • Reinigen sifon
    Een verstopte sifon kun je het beste reinigen door de sifon te verwijderen en dan schoon te maken. Maak eventueel foto’s van de sifon, zodat je weet hoe je deze weer in elkaar moet zetten.
  • Spoelen met warm water
    Soms kun je de verstopping oplossen door flink te spoelen met warm water. Vul de wastafel of gootsteen met warm water en trek dan de stop eruit. Door de druk van het water spoelt de verstopping weg. 
  • Ontstopper
    Gebruik een rubber ontstopper - ook wel plopper genoemd - om de verstopping op te lossen.

    Afbeelding: rubber ontstopper
  • Ontstoppingsmiddel
    Probeer de verstopping te verhelpen met een ontstoppingsmiddel. Gebruik bijvoorbeeld soda, of - minder milieuvriendelijk - een chemisch ontstoppingsmiddel.
  • Ontstoppingsveer
    Hardnekkige verstoppingen in leidingen verwijder je met een ontstoppingsveer. Daarvoor moet wel eerst de sifon of het sanitaire toestel, bijvoorbeeld het toilet, verwijderd worden. 

Inschakelen ontstoppingsbedrijf

Wil je de verstopping niet zelf oplossen of lukt dat gewoon niet, schakel dan een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf of je eigen loodgieter in.
Het inschakelen van een ontstoppingsbedrijf kan ook via de Spoedklusservice van Vereniging Eigen Huis.  

Sommige ontstoppingsbedrijven kunnen met behulp van camera's controleren wat de oorzaak is van het probleem. Dat is bijvoorbeeld de moeite waard als je geregeld een verstopping hebt.

Abonnement
Ontstoppingsbedrijven dringen nog wel eens aan op een abonnement op ontstoppingen. Bedenk dat verstoppingen in de praktijk niet heel vaak voorkomen. Een goed functionerend riool raakt normaal niet verstopt. Een abonnement is dan vaak veel duurder dan af en toe een bedrijf inschakelen.

Regelmatig terugkerende verstoppingen

Laat bij regelmatig terugkerende verstoppingen de riolering nakijken en herstellen door een rioleringsdeskundige. Een gespecialiseerd bedrijf kan met camera's onzichtbare en onbereikbare leidingen onderzoeken. 

Voor herstel en renovatie van rioleringen bestaan verschillende methodes:  

  • Plaatselijk herstel of deelvervanging
    Als het gaat om goed bereikbare leidingen is herstel of vervanging vaak de voordeligste oplossing. Bijvoorbeeld leidingen in een kruipruimte.
  • Bypass
    Bij moeilijk bereikbare rioolleidingen kan een bypass een optie zijn. Dan blijft de bestaande leiding zitten en wordt een nieuwe leiding via een beter bereikbare route aangelegd.
  • Relinen
    Een andere optie is het zogenoemde relinen van het riool. Bij relinen blijft de bestaande rioolleiding gewoon liggen, maar wordt aan de binnenkant een nieuwe laag aangebracht. 

Relinen

Relinen kan worden toegepast op bijna alle bestaande leidingen, met uitzondering van bepaalde type kunststof leidingen. Voor het relinen van rioleringen zijn twee methodes:

  • Spraymethode
    Met de spraymethode wordt met een spuitlans aan de binnenzijde een coating aangebracht. Ook leidingen met een kleine diameter - vanaf 32 mm - kunnen op deze manier gecoat worden.
  • Kousmethode
    Met de kousmethode wordt een kous, voorzien van vloeibaar polyester, in de bestaande leiding geblazen. Door het uitharden van het polyester ontstaat een harde coating aan de binnenzijde. Na het uitharden moeten aansluitingen op de gecoate leidingen open gefreesd worden. Het voordeel van de kousmethode is dat ze scheuren en andere kleine beschadigingen in de bestaande leiding, bijvoorbeeld door wortelgroei, kunnen overbruggen.

Werkwijze relinen

  • Inspectie
    Voor het relinen vindt eerst een camera-inspectie plaats. De camera brengt het leidingtraject en de gebreken in kaart. Belangrijk aspect is hierbij het . Een goed functionerend riool moet een dusdanig afschot hebben, dat vaste stoffen (fecaliën of poep) met het water meestromen. Het heeft niet veel zin om te relinen als de oorzaak van de verstopping onvoldoende afschot is.
  • Plaatselijk herstel
    Waar nodig wordt de riolering (plaatselijk) hersteld. Herstel is alleen nodig als het gebrek niet door het relinen wordt opgelost.
  • Reinigen leidingen
    Om de coating of de kous goed te laten hechten op de bestaande leiding, moet de leiding eerst gereinigd worden.
  • Relinen
    Als de leidingen gereinigd zijn, wordt de kous of coating (spraytechniek) aangebracht.
  • Openfrezen aansluitingen
    Bij de kousmethode moeten de aansluitingen open gefreesd en eventueel afgewerkt worden door een aansluitingskous.
  • Eindinspectie en oplevering
    Na het relinen worden de gerenoveerde leidingen geïnspecteerd en opgeleverd aan de eigenaar of VvE.

​Kosten relinen

Afhankelijk van de grootte van het rioolsysteem beginnen de kosten voor het relinen bij € 1000.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube