Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHome
Kennisbank

Wat is grijs water?

Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van bijvoorbeeld douche, wasmachine en keuken. De term “grijs water” slaat op de kleur die het water na verloop van tijd krijgt door de zeepresten die in dit water zitten. In sommige gevallen wordt hemelwater (regenwater en smeltwater) ook grijs water genoemd. 

Met een grijswatersysteem verspil je minder water. Dat is beter voor het milieu en een klein beetje voor de portemonnee. De grijswatersystemen worden gescheiden van drinkwatersystemen aangelegd, want het drinkwater blijft gewoon het water van de waterleidingmaatschappij.

[object Object]

DrinkwaterWater geschikt voor consumptie
HuishoudwaterBruikbaar water voor bijvoorbeeld toiletspoeling, wasmachine of tuin, maar niet geschikt voor consumptie
Grijs waterAfvalwater afkomstig van wasmachine, keuken en douche
HemelwaterRegenwater en smeltwater van hagel en sneeuw
Zwart waterAfvalwater afkomstig van toilet

 

Zowel gezuiverd grijs water als regenwater kunnen ingezet worden als huishoudwater voor bijvoorbeeld de toiletspoeling. Bij sommige systemen, die het grijze water voldoende hebben gezuiverd, kan het ook voor de wasmachine en het sproeien van de tuin gebruikt worden.

Hoe werkt het?

Het grijze water - afkomstig van douche, wastafel en bad - wordt afgevoerd naar een opvangtank. Het licht vervuilde grijze water wordt daar eerst biologisch gereinigd. Door middel van een computergestuurde beluchting wordt het water actief gereinigd door bacteriën die de organische verontreinigingen af te bouwen. Het biologisch gereinigde water wordt door het membraamfilter geleid waarna het in de schoonwatertank wordt opgeslagen.

Vanuit de schoonwatertank wordt het door een pomp naar de tweede waterleiding gevoerd. Deze tweede waterleiding is aangesloten op bijvoorbeeld de wasmachine, tuinkranen en toiletten. Als de schoonwatertank na veelvuldig gebruik leeg is, wordt deze aangevuld vanuit de regenwatertank. Mocht deze regenwatertank ook leeg of niet aanwezig zijn, dan schakelt het systeem automatisch over op drinkwater.

 

Voorbeeld grijs water systeem

 

Afbeelding: voorbeeld grijswatersysteem (bron: verbouwkosten.nl) 

Regenwater opslaan in zakken

Naast het opvangen van vervuild huishoudelijk water, kun je ook regenwater in grote hoeveelheden opslaan. Een regenwaterzak is geschikt voor de opslag van regenwater in kelders of kruipruimtes. Doordat de regenwaterzak op maat te krijgen is, is deze voor iedere woning geschikt. Hij wordt gevuld met regenwater dat op het dak van de woning en/of schuur valt. Om het te laten werken, moet er in de woning wel een gescheiden rioolstelsel aanwezig zijn. Met een pomp wordt het water weer uit de regenzak gepompt.

Om gefilterd regenwater in huis te gebruiken, zul je het eerst moeten opvangen in reservoirs. De gangbaarste grootte is 6000 liter.Als deze vol is kan je gemiddeld vijf weken mee voruit. Een systeem dat regenwater opvangt en filtert voor buitenkraan, toilet en wasmachine bespaart circa 46 %. Je gebruikt dan dagelijks gemiddeld nog 70 liter drinkwater per persoon (in plaats van 129 liter).

Aandachtspunten

  • Bij bestaande bouw is hak- en breekwerk nodig om leidingen voor een grijswatersysteem aan te leggen.
  • Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten is een grijswatersysteem eenvoudig te installeren.
  • Onderhoud is normaal gesproken één keer per jaar. Er hoeft in principe niets vervangen te worden. Het onderhoud bestaat uit het schoonmaken van het membraamfilter en inspectie van de overige onderdelen.
  • Door de verschillende soorten leidingen kan grijs water per abuis op het normale drinkwaterleidingsysteem zijn aangesloten. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken.
  • Wil je een grijswatersysteem aanleggen, dan betaal je hiervoor hoge aanlegkosten. Deze extra aanlegkosten hebben een lange terugverdientijd.

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp