Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Nee tegen stijgende OZB’ krachtige oproep aan politiek

Meer dan 135.000 mensen tekenden onze petitie tegen extra verhogingen van de onroerendezaakbelasting (OZB). In veel gemeenten schiet deze belasting volgend jaar omhoog omdat de jeugd- en ouderenzorg (Wmo) forse begrotingstekorten oplevert.

Kabinet moet hoge kosten voorkomen

Als vereniging willen wij dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren.   

”Deze petitie laat zien dat veel mensen het ronduit oneerlijk vinden om de kosten voor brede maatschappelijke voorzieningen eenzijdig te laten betalen door mensen met een eigen huis”, zegt Karsten Klein, onze directeur Belangenbehartiging. Hij overhandigde de petitie dinsdag 17 november aan Tweede Kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD).     

Julius Terpstra, Tweede Kamerlid voor het CDA: “Gemeenten moeten voldoende middelen krijgen om de taken van het Rijk uit te voeren en niet worden genoodzaakt om daarvoor de lokale belastingen te verhogen.”     

Daniel Koerhuis, Tweede Kamerlid voor de VVD: “Wij maken ons hard voor lage gemeentelijke woonlasten. OZB-opbrengsten gebruiken om begrotingstekorten weg te werken hoort daar niet bij.” 

Huiseigenaar mag niet opdraaien voor tekorten

Wij vinden het principieel onjuist dat huiseigenaren moeten opdraaien voor tekorten voor brede maatschappelijke voorzieningen als de jeugd- en ouderenzorg. Gemeenten die door de hoge kosten van deze zorgtaken tegen een gat in de begroting oplopen kunnen maar twee dingen doen: bezuinigen op voorzieningen of de OZB verhogen. Karsten Klein: “Omdat het eerste vaak in beperkte mate mogelijk is, wordt de belastingverhoging vaak onvermijdelijk. Vooral huiseigenaren met een bescheiden inkomen kunnen deze jaarlijkse lastenstijging steeds moeilijker betalen.” In berichten over forse OZB-verhogingen, soms wel met 25%, worden de twee zorgtaken steevast als hoofdoorzaak genoemd.

Tags

FinanciënVerkiezingenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube