Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Run op energielabel door oproepen Vereniging Eigen Huis

Door de komst van het duurdere, verplichte energielabel per 1 januari 2021 is er vorig jaar een run ontstaan op het oude label. Mede door oproepen van Vereniging Eigen Huis hebben maar liefst 700.000 huiseigenaren een energielabel aangevraagd, waarvan de piek in december op ruim 250.000 uitkwam. Normaliter is dat het aantal labels dat er per jaar wordt uitgegeven. Zestig procent van de woningen in Nederland heeft nu een definitief energielabel.  

Halverwege 2020 werd bekend dat minister Ollongren het nieuwe energielabel per 1 januari 2021 wilde invoeren. Vereniging Eigen Huis heeft huiseigenaren vanaf dat moment actief opgeroepen om nog voor het einde van het jaar online het vereenvoudigde energielabel aan te vragen. De kosten voor dit oude label lagen rond tien euro, voor het nieuwe label moet tussen 190 en 300 euro worden betaald. Meerdere media hebben de oproep van de vereniging gedeeld, met als resultaat een recordaantal aanvragen van ruim 700.000 energielabels. Dit leverde ook het inzicht op dat zestig procent van de woningvoorraad nu voorzien is van een label.  

Te duur label per 1 januari 

Door een herziening van de Europese richtlijn ‘energieprestatie gebouwen’, is de methode waarmee het energielabel wordt ingevuld gewijzigd. Het is daarom sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen. Er komt nu een erkend deskundige langs om het label vast te stellen. Op dit moment geeft de overheid aan dat de gemiddelde prijs van de aanvraag ongeveer 190 euro is. Echter, dit is door de markt zelf in te vullen. Vereniging Eigen Huis ziet dat de bedragen nu al hoger uitvallen. Soms wel tot 300 euro per aanvraag. Dit is veel te hoog. Helemaal gezien het feit dat de concrete meerwaarde nog niet geheel duidelijk is. Daarom zal de vereniging blijven pleiten voor een betaalbaar energielabel met meerwaarde voor de huiseigenaar. 

Meer informatie: 

  • Meer weten over het energielabel
  • Nieuwsbericht: Energielabel mogelijk toch online aanvragen vanaf juli 2021

Tags

Energielabel

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube