Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Alles over de ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor woningen met mechanische ventilatie en maakt gebruik van de warmte uit het ventilatiesysteem voor het verwarmen van de woning of warm water. Lees hoe het werkt en waar je op moet letten.

CV ketel

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem die zijn warmte haalt uit de ventilatielucht van de woning. Sommige apparaten kunnen daarnaast ook gebruik maken van de buitenlucht. De ventilatiewarmtepomp kan zowel voor centrale verwarming als voor warm tapwater gebruikt worden. In dat geval wordt het ook wel een ventilatiewarmtepompboiler genoemd. 

Website image

Zo werkt een ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp kan warmte leveren aan de verwarming of voor warm water. Hiervoor gebruikt de warmtepomp ventilatielucht uit de woning als bron. Deze warmtepompen worden vooral gebruikt als vervanging van een centraal mechanische afvoerbox, ook wel MV-box genoemd. De warmtepomp heeft vaak een kleiner vermogen, omdat de warmte uit de ventilatielucht beperkt is en afhankelijk is van hoeveel er geventileerd wordt. De cv-ketel springt bij voor de rest van de warmte voor verwarming en warm water. Er zijn ook ventilatiewarmtepompen die een combinatie van binnen -en buitenlucht gebruiken. Deze kunnen zowel hybride als all-electric geleverd worden. Hiervoor is een toevoerkanaal vanuit buiten nodig. 

Mechanische ventilatie

Huizen gebouwd vanaf de jaren '80 hebben vaak mechanische ventilatie. In de keuken, badkamer en wc zitten ventielen in het plafond of de muur. Een mechanische ventilatiebox zorgt ervoor dat de vervuilde lucht via deze luchtkanalen wordt afgezogen naar buiten. Daarom wordt het ook wel centrale afzuiging genoemd. De ventilatiebox hangt vaak in dezelfde ruimte als de cv-ketel. De toevoer van verse lucht komt vaak via ramen of ventilatieroosters in alle verblijfsruimten, zoals woonkamer, keuken en slaapkamers.

Lees meer over mechanische ventilatie

Voor -en nadelen ventilatiewarmtepomp

Voordelen ventilatiewarmtepomp

  • Relatief goedkoop in aanschaf.
  • Hoog rendement omdat je gebruikmaakt van de (opgewarmde) binnenlucht.
  • Besparing op je energierekening en beperking van Co2 uitstoot.
  • Je ontvangt subsidie. 
  • Een goede optie voor appartementen, omdat er geen buitenunit nodig is.  

Nadelen ventilatiewarmtepomp

  • De ventilatiewarmtepomp heeft vaak een beperkt vermogen omdat de hoeveelheid ventilatielucht vaak beperkt is. Hierdoor kan de warmtepomp nooit zoveel warmte leveren als een all-electric warmtepomp.
  • Afhankelijk van het gebruik van het ventilatiesysteem: weinig vraag, weinig warmte.
  • Nog steeds gas nodig.
  • Twee apparaten die onderhouden moeten worden.
  • Goede afstemming met cv-ketel nodig.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een ventilatiewarmtepomp kost en wat het oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten bij bestaande cv-ketel6.5006.5006.5006.500
Subsidie2.2502.2502.2502.250

De prijs is inclusief btw en installatiekosten. (april 2024) De subsidie gaat nog van de prijs af. 

Bron: Milieu Centraal

Subsidie ventilatiewarmtepomp

Voor de aanschaf van een ventilatiewarmtepomp kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie. Na aanschaf van de warmtepomp kun je de subsidie aanvragen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

  • De warmtepomp is nieuw. Voor een gebruikte warmtepomp ontvang je geen subsidie.
  • De warmtepomp wordt in een bestaande woning geplaatst.
  • Je gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of verwarming van tapwater.
  • Je besteedt de installatie van de warmtepomp uit aan een installatiebedrijf. Doe je de installatie zelf, dan ontvang je geen subsidie.
  • De warmtepomp heeft minimaal energielabel A++.
Lees meer over subsidie warmtepomp 2024

Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?

Of je huis geschikt is voor een ventilatiewarmtepomp hangt af van de volgende zaken:

Verwarmingssysteem

Het verwarmingssysteem dat de warmte afgeeft aan je woning, zoals vloerverwarming of een radiator is ook van invloed wanneer er in je woning een ventilatiewarmtepomp komt. De meeste hybride warmtepompen verwarmen het water in de cv-leidingen tot een relatief lage temperatuur, maximaal 55 graden. Het verwarmingssysteem moet je woning hiermee voldoende warm krijgen. Of dit lukt, ligt aan de mate van isolatie. Hoe efficiënt dit werkt hangt af van de isolatie van je woning. 

Genoeg ruimte bij de ventilatie unit

Je moet voldoende plaats hebben voor een warmtepomp op de plaats van mechanische ventilatiebox. Het voordeel is dat het verder geen extra ruimte inneemt of geluidsoverlast veroorzaakt. 

Mechanische ventilatie is aanwezig

De woning moet over mechanische ventilatie beschikken. Veel huizen gebouwd tussen 1976 en 2000 hebben een mechanische ventilatiebox. 

Lees meer: is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Wel of geen ventilatiewarmtepomp kopen?

De investering in een ventilatiewarmtepomp heeft alleen nut als je woning mechanische ventilatie heeft. Daarnaast moet er genoeg ruimte zijn om de ventilatie unit te vervangen door de warmtepomp. Als je weinig thuis bent en dus weinig ventileert, levert de warmtepomp onvoldoende op. 

Lees meer: wel of geen warmtepomp kopen?

Aandachtspunten ventilatiewarmtepomp

Wanneer er in je woning een ventilatiewarmtepomp staat, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp is niet mogelijk. Doordat de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan leveren beperkt wordt door de hoeveelheid ventilatielucht. 
  • Extra ventileren om meer warme lucht naar de warmtepomp te sturen heeft geen nut. Het kost niet alleen extra stroom, er komt ook meer koude lucht je woning binnen die weer verwarmd moet worden. 
  • Bespaar energie met je warmtepomp. Bespaar op gas door alleen de ruimte te verwarmen waar je bent, zet de thermostaat op maximaal 19 graden. 

Gasvrij met een ventilatiewarmtepomp

Meestal is een ventilatiewarmtepomp een hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. Er zijn een aantal opties waardoor dit type warmtepomp helemaal van het gas kan:

All-electric warmtepomp met ventilatielucht

Er zijn ook warmtepompen die gebruikmaken van de binnen -en de buitenlucht. Op deze manier kan de warmtepomp het huis volledig verwarmen, ook warm water. Doordat de ventilatielucht ook benut wordt is dit systeem extra zuinig.

Een warmtenet en ventilatiewarmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepompboiler zorgt voor het warme tapwater. Dit kan interessant zijn als jouw woning is aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Je hergebruikt warmte uit ventilatielucht voor warm water.

Ventilatiewarmtepomp in combinatie met zonneboiler

Wanneer je woning zeer goed geïsoleerd is kun je de woning volledig verwarmen door middel van een ventilatiewarmtepomp met elektrische naverwarming. Deze naverwarmer wordt alleen gebruik wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte kan leveren. Zoals bij hele lage temperaturen. Een elektrische naverwarmer gaat goed samen met een zonneboiler. Deze zorgt ook voor warm tapwater. Dit is uitzonderlijk en gebeurt alleen bij nieuwbouw.

Veelgestelde vragen ventilatiewarmtepomp

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube