Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Het gebruik van zonne-energie voor huishoudelijke apparaten

Je tv, koelkast of wasdroger. De huishoudelijke apparaten in je woning kunnen veel energie verbruiken. Hoe bespaar je hierop? En welke rol kunnen zonnepanelen hierbij spelen? Lees hier hoe het zit.

VEH Hero

Grootste energieverbruikers in huis

Eerst is het belangrijk om te weten wat grote energieverbruikers in huis zijn. Om te beginnen is daar de tv. Heb jij nog een plasmatelevisie? Eentje van 50 inch verbruikt zo 340 kWh aan stroom per jaar. Een grote moderne led-televisie verbruikt ongeveer 170 kWh per jaar, terwijl een kleinere met jaarlijks 40 kWh aan elektriciteit toe kan. En vergeet je droger niet. Gemiddeld verbruikt een droger 230 kWh op jaarbasis.

Een hele grote verbruiker is een elektrische boiler (>20 liter). Die verbruikt gemiddeld al bijna 1800 kWh in een gemiddeld huishouden. Heb je een vijver? Een gemiddelde vijverpomp die continu aanstaat verbruikt zo’n 1850 kWh per jaar. Maar ook een (met name) oudere vloerverwarmingspomp zonder pompschakelaar gebruikt zo’n 700 kWh per jaar. (Tip: als je vloerverwarmingspomp nog geen pompschakelaar heeft, is het slim om er een te (laten) plaatsen. Deze kost slechts rond de 60 euro en hiermee verminder je de draaitijd van de pomp flink.) (Bron: Milieu Centraal).

Hoe je zorgt dat huishoudelijke apparaten minder verbruiken

Een eerste stap is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je huishoudelijke apparaten minder stroom verbruiken. Dat doe je op verschillende manieren:

 • Gebruik ze minder. Bijvoorbeeld: hang de was buiten zodat je wasdroger niet aan hoeft.
 • Zet apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by.
 • Vervang oude apparaten door energiezuinigere varianten.

In dit artikel over energie besparen in de zomer lees je meer over verstandig gebruik van huishoudelijke apparaten.

Besparen met zonnepanelen

Maar hoe zuinig ze ook zijn of hoe slim je ze ook gebruikt, uiteindelijk hebben je huishoudelijke apparaten toch stroom nodig. Wat kan je verder doen om te besparen? Een goede manier om dit te doen, is met zonnepanelen. Hiermee wek je zelf stroom op. Zonnepanelen hebben verschillende voordelen:

 • Je bespaart op energiekosten doordat je minder elektriciteit hoeft af te nemen van je energieleverancier.
 • Ze zijn milieuvriendelijk: zonne-energie is een schone energievorm die geen schadelijke emissies produceert. Het gebruik ervan vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
 • Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet: veel huishoudens met zonnepanelen wekken op zonnige dagen voldoende stroom op om in hun eigen behoefte te voorzien.

Is het slim om zonnestroom zelf te verbruiken?

Het punt met zonnepanelen is dat deze vooral overdag energie opwekken, als de zon schijnt. Maar je tv of vaatwasser staat meestal ’s avonds aan. Veel mensen vragen zich dan ook af: kan ik nog meer besparen door de afwasmachine of droger aan te zetten op het moment dat mijn eigen zonnepanelen stroom opwekken? In de meeste gevallen is dit niet zo. Dit komt doordat je de stroom die je zelf niet verbruikt aan het elektriciteitsnet levert. Deze mag je vervolgens afstrepen tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dit noem je de salderingsregeling. Door deze regeling maakt het financieel gezien niet uit of je de opgewekte stroom zelf gebruikt of aan het net levert. Alleen wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, kan dit verschil maken. Bij zo’n contract verandert de stroomprijs die je betaalt en ontvangt per uur. De meeste huishoudens hebben niet zo’n contract. Overigens wil de regering de salderingsregeling afbouwen. Mocht dit doorgaan, dan wordt het in de toekomst wel aantrekkelijker om je opgewekte stroom zelf te verbruiken.

Je kunt er natuurlijk wel vanuit andere redenen voor kiezen om de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld vanuit milieuoogpunt.

Slimme aansturing van huishoudelijke apparaten

Wil je zonnestroom gebruiken op het moment dat deze wordt geproduceerd en je niet thuis bent? Dan zijn hiervoor slimme oplossingen: apparaten die smarthome-ready zijn. Je kunt ze aansluiten op internet (bekabeld of wifi) en aansturen via een app op je smartphone. Dus ben je druk aan het werk en schijnt de zon volop? Met een druk op de knop kan je op afstand je afwasmachine aanzetten. 

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Vrijblijvend inschrijven

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube