Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackFinanciën

Misverstanden over hypotheek afsluiten op latere leeftijd

Over het afsluiten van een (extra) hypotheek op latere leeftijd bestaan veel misverstanden. Bijvoorbeeld dat de leeftijd of het pensioeninkomen een belemmering is. We zetten de fabels op een rij en leggen uit hoe het wel in elkaar zit.

vrouw bekijkt papierwerk met stel

Er is geen hypotheekverstrekker waar je na je 60e nog een (extra) hypotheek kunt afsluiten. 

Fabel. Leeftijd is geen belemmering om een hypotheek af te sluiten. Ook mensen die (bijna) met pensioen zijn hebben financieringsmogelijkheden. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn inkomen, waarde van de woning en eventuele andere financiële verplichtingen belangrijke aandachtspunten.  

Lees meer over pensioen en mogelijkheden hypotheek

Als je wat ouder bent, kun je alleen een kortlopende hypotheek afsluiten. 

Fabel. Ook iemand van pensioenleeftijd kan een hypotheek met een looptijd van 20 of 30 jaar afsluiten. De waarde van de woning is een belangrijke zekerheid voor de geldverstrekker. In geval van partners is ook de inkomenssituatie na overlijden van een van hen onderwerp van aandacht en gesprek met de hypotheekadviseur. 

Als je een extra hypotheek afsluit bij je huidige geldverstrekker hoef je geen stukken in te leveren.

Fabel. Ook als je een hypotheek afsluit bij je huidige geldverstrekker moet je inkomensgegevens aanleveren en de huidige woningwaarde aantonen. De geldverstrekker beoordeelt de aanvraag aan de hand van de actuele gegevens.  

Op latere leeftijd kom je niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Fabel. De hypotheekrenteaftrek is niet afhankelijk van de leeftijd. Wel is het zo dat je  voor elk leningdeel dat sinds 2001 is afgesloten maximaal 30 jaar renteaftrek kan worden genoten. Die periode loopt continue door tenzij een leningdeel helemaal is afgelost. Ben je na 2013 een nieuwe lening aangegaan dan geldt bovendien dat deze meestal verplicht moet worden afgelost om recht te hebben op renteaftrek. Ook dat moet binnen 30 jaar gebeuren.
Lees meer over de hypotheekrenteaftrek.

Bij het aangaan van een (extra) hypotheek moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Fabel. Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering meestal niet meer verplicht. Dat maakt het voor senioren gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten. Immers, gelet op leeftijd is het vaak niet meer mogelijk om een verzekering af te sluiten of alleen tegen een hoge premie. Natuurlijk is het wel belangrijk om samen met de hypotheekadviseur te bekijken wat de gevolgen bij overlijden zijn. Is de hypotheek dan nog wel op te brengen voor de achterblijvende partner of kunnen er dan problemen ontstaan? 

Lees meer over overlijdensrisicoverzekering

Ik heb ruime overwaarde in mijn huis. Ik ga er dus vanuit dat ik wel een extra hypotheek krijg.

Fabel. Bij het afsluiten van een hypotheek is naast de waarde van de woning ook het inkomen belangrijk. Bij onvoldoende inkomen en de wens om toch de overwaarde te verzilveren kan een zogenoemde opeethypotheek een oplossing geven. Bij deze hypotheek wordt de rente bij de schuld opgeteld en hoeft dus niet uit het maandelijkse inkomen betaald te worden. De hypotheekadviseur zal bekijken of deze hypotheekvorm bij de huidige situatie en de toekomstplannen past. 

Lees meer over overwaarde huis opnemen

Een aflossingsvrije hypotheek hoeft aan het einde van de looptijd niet te worden afgelost.  

Fabel. Verreweg de meeste aflossingsvrije hypotheken hebben een einddatum. Dan vervalt het contract en moet de hypotheek worden afgelost. Afhankelijk van het inkomen en de waarde van de woning zijn er wel mogelijkheden om de looptijd van de hypotheek te verlengen of er kan een nieuwe hypotheek afgesloten worden. Ga hierover ruim op tijd in gesprek met de hypotheekadviseur. 

Lees meer over aflossingsvrije hypotheek

Een hypotheekaanvraag bij verhuizing wordt voor senioren op dezelfde manier beoordeeld als voor ieder ander.

Fabel. De geldverstrekker mag voor senioren bij verhuizing afwijken van de gebruikelijke inkomenstoets. Met de verhuisregeling van NHG zijn er ruimere mogelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek met NHG. Een groeiend aantal geldverstrekkers gebruikt deze versoepeling ook voor hypotheekaanvragen zonder NHG.

Lees meer over de voorwaarden


In het achtergrondartikel in Eigen Huis Magazine lees je meer over het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd. 

02 EHM febr 2023 Leenvrees onterecht.pdf (pdf)

Tip: meer weten over je hypotheekmogelijkheden?

Een financieel adviseur kan voor je doorrekenen welke hypotheekoplossing het beste bij  jouw situatie past. Nu én in de toekomst. De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis geven je graag advies op maat.

Maak een afspraak
Website image

Financieringsoplossingen van Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn)

SVn maakt samen met gemeenten en provincies financieringsoplossingen voor onder andere aanpassing, verbetering en verduurzaming van je woning. Met de Verzilver- of Blijverslening kan je jouw woning aanpassen naar jouw woonwensen. Hierdoor kan je langer comfortabel en veilig thuis blijven wonen. 

SVn Verzilverlening

Tags

FinanciënHuiseigenaarHypotheekSeniorenWonenWonen-Woonsituatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube