Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Wanneer moet je je huis schilderen?

Wat is het beste moment om het buitenschilderwerk van je huis aan te pakken en hoe vaak moet je dat doen? We leggen het uit in 3 vragen en antwoorden.

Schilder schuurt het buitenkozijn

Hoe weet je wanneer je huis aan een verfbeurt toe is?

Door ieder voor- en najaar het houtwerk even na te lopen. Blijft er bij het schoonmaken van de kozijnen verf op de doek achter, dan heeft het buitenschilderwerk zijn langste tijd gehad. Ook blaasjes of scheuren zijn een indicatie. Die zie je vaak het eerst bij de liggende onderdelen, zoals de onderdorpels, waar het water op blijft staan. Is de verf verkleurd of is er serieuze houtrot, dan wordt het ook tijd om de boel onder handen te nemen. Stel het buitenschilderwerk niet uit. Dan ben je door herstelwerkzaamheden uiteindelijk veel duurder uit.

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

De ideale schildertemperatuur is tussen de 10 en 30 °C. Bij een te lage temperatuur droogt de verf niet snel genoeg. Bij een te hoge temperatuur droogt de verf juist weer te snel, waardoor mogelijk blaasjes ontstaan. Verf niet als het buiten vochtig is: het vocht kan in de natte verflaag trekken. 

Gelet op de beste weersomstandigheden, is de periode van april tot oktober het meest geschikt voor buitenschilderwerk. Maar bij een vroeg voorjaar of zacht najaar, kun je ook eerder of later de kwast pakken. Kijk vooral naar de weersomstandigheden van de dag waarop je wilt verven en de dagen erna, zodat je het schilderwerk ook echt in één keer kunt afronden.    

Hoe vaak moet je de buitenkant van de woning schilderen?

Dat hangt af van de kwaliteit van de verf, de houtsoort van de kozijnen (vurenhout en grenen zijn kwetsbaarder dan hardhout, zoals meranti) en de ligging van het huis. Gevels op het zuidwesten hebben bijvoorbeeld meer te lijden onder zon en regen en zijn daardoor eerder toe aan een verfbeurt. Ook de verfkleur speelt een rol. Donkere kleuren moet je eerder verven dan lichte. Ze absorberen zonlicht, worden warmer en kunnen daardoor eerder uitzetten en krimpen. Zo ontstaan scheuren en kan vocht in het hout trekken.

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan

Ook interessant in kennisbank

Waar moet ik op letten als ik het houtwerk van mijn huis laat schilderen?Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte foutenZo herken je een goede schildersofferteZo pak je zelf het buitenschilderwerk aan

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube