Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Pak het buitenschilderwerk aan: 7 tips & tricks

Het buitenschilderwerk van je woning is een terugkerende onderhoudsklus die veel tijd en geld kost. Met deze 7 tips & tricks weet je hoe je het schilderwerk aanpakt én zorg je ervoor dat het zo lang mogelijk mee gaat.

Persoon houdt verfkwast vast

1. Bereid de schilderklus goed voor

Pak niet meteen de kwast, maar doe grondig voorwerk. Check of er houtrot aanwezig is en herstel dit. Ook naden en kieren moeten goed worden afgedicht om te voorkomen dat er vocht intrekt. Daarna kun je alles goed schoonmaken en ontvetten voordat je gaat schuren. Zo voorkom je dat je het vuil in de ondergrond schuurt en de verf niet goed hecht. Schuur het licht op; niet helemaal kaal want dan hecht de verf niet goed en laat het snel los. Veeg de schuurresten weg met een stoffer en plak de ramen af met een schilderstape. 

2. Veiligheid staat voorop

Gebruik je een ladder of een steiger? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het regelen van een steiger kost wat meer tijd en geld maar is wel een stuk veiliger dan een ladder.  

3. Gebruik de juiste materialen

Goedkope verf is van mindere kwaliteit waardoor het schilderwerk er minder ‘strak’ uitziet en minder lang meegaat. Goedkope lakverf gaat bijvoorbeeld sneller poederen, de kleurpigmenten laten los. Hierdoor verkleurt de verf sneller en verliest de verf zijn glans. Het loont dus om iets meer geld uit te geven aan kwalitatief goede verf. De verf is makkelijker aan te brengen en je schilderwerk blijft langer mooi. 

4. Gebruik verschillende soorten verf 

Zet het houtwerk eerst in de grondverf, vooral de onderdorpels hebben een goede bescherming nodig. Gebruik een goede verf op oliebasis. Deze hecht goed, werkt prettig en droogt niet al te snel op. Je kunt dan langer blijven strijken met de kwast. Schuur het houtwerk opnieuw licht op en verwijder de schuurresten. Werk het hout af met een goed dekkende laklaag, het liefst hoogglans. De glimmende laag weerkaatst de zon, waardoor de verf minder snel wordt aangetast.

5. Ga zorgvuldig te werk 

Het is verstandig om meerdere lagen aan te brengen en deze lagen niet te dik te maken. Vergeet ook de onderkant van de ramen en deuren niet. Hiermee voorkom je dat regendruppels in het hout trekken waardoor houtrot ontstaat. 

6. Onderhoud het schilderwerk

Maak de kozijnen regelmatig schoon, zo’n twee keer per jaar. Viezigheid, zoals mos en vogelpoep, tasten de verf aan. Door regelmatig schoon te maken, bescherm je de lak. Gebruik voor het schoonmaken een zachte spons of schoonmaakdoek en een PH-neutraal reinigingsmiddel opgelost in lauw water. Vuil en vocht kunnen zich dan moeilijker aan de verf hechten. 

7. Controleer het schilderwerk regelmatig 

Controleer het houtwerk in het voor- en najaar op beschadigingen, zoals blaasjes en scheurtjes. Zo signaleer je tijdig eventuele gebreken. Zorg dat het binnenschilderwerk ook in goede staat is. Het binnen- en buitenkozijn vormen namelijk één geheel. Is bijvoorbeeld het badkamerkozijn aan de binnenkant niet goed geschilderd of gekit, dan trekt het vocht van binnenuit naar buiten. Zo ontstaan mogelijk gebreken aan het buitenschilderwerk.  

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet ik op letten als ik het houtwerk van mijn huis laat schilderen?Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte foutenSchilderen, wel of niet uitbesteden?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube