Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Zo gaat het buitenschilderwerk lang mee: 8 tips

Het buitenschilderwerk van je woning is een terugkerende onderhoudsklus die veel tijd én geld kost. Je wilt hier dus zo lang mogelijk plezier van hebben. Met deze 8 tips & tricks gaat het schilderwerk zo lang mogelijk mee.

Schilder schuurt het buitenkozijn

Voordat je gaat schilderen

 • Controleer of er houtrot aanwezig is en herstel dit voordat je aan de slag gaat met schilderen.
 • Maak het houtwerk schoon en ontvet het goed. Schuur het licht op; niet helemaal kaal want dan hecht de verf niet goed en laat het snel los. Veeg de schuurresten weg met een stoffer en plak de ramen af met schilderstape.  

Tijdens het schilderen

 • Zet het houtwerk eerst in de grondverf, vooral de onderdorpels hebben een goede bescherming nodig. Gebruik een goede verf op oliebasis. Deze hecht goed, werkt prettig en droogt niet al te snel op. Je kunt dan langer blijven strijken met de kwast.
 • Schuur het houtwerk opnieuw licht op en verwijder de schuurresten. 
 • Werk het hout af met een goed dekkende laklaag, het liefst hoogglans. De glimmende laag weerkaatst de zon, waardoor de verf minder snel wordt aangetast. 

Na de schilderklus

 • Maak de kozijnen regelmatig schoon, zo’n twee keer per jaar. Viezigheid, zoals mos en vogelpoep, tasten de verf aan. Door regelmatig schoon te maken, bescherm je de lak. Gebruik voor het schoonmaken een zachte spons of schoonmaakdoek en een PH-neutraal reinigingsmiddel opgelost in lauw water. Vuil en vocht kunnen zich dan moeilijker aan de verf hechten.
 • Controleer het houtwerk in het voor- en najaar op beschadigingen, zoals blaasjes en scheurtjes. Zo signaleer je tijdig eventuele gebreken. 
 • Zorg dat het binnenschilderwerk ook in goede staat is. Het binnen- en buitenkozijn vormen namelijk één geheel. Is bijvoorbeeld het badkamerkozijn aan de binnenkant niet goed geschilderd of gekit, dan trekt het vocht van binnenuit naar buiten. Zo ontstaan mogelijk gebreken aan het buitenschilderwerk.  

Invloed van weer, kleur en houtsoort

Hoe vaak je een woning moet schilderen, hangt af van de kwaliteit van de verf, de houtsoort van de kozijnen en de ligging van het huis. Gevels op het zuidwesten hebben bijvoorbeeld meer te lijden onder zon en regen en zijn daardoor eerder toe aan een verfbeurt. Ook de verfkleur speelt een rol. Donkere kleuren zijn kwetsbaarder dan lichtere kleuren. Ze absorberen zonlicht, worden warmer en kunnen daardoor eerder uitzetten en krimpen. Daardoor ontstaan scheuren en kan vocht in het hout trekken.

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte foutenZo herken je een goede schildersofferteZo pak je zelf het buitenschilderwerk aan

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube