Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

‘Weinig aandacht voor risico’s hypotheek’

Geplaatst op 03 jun 2016 , bijgewerkt 03 jun 2016, 08:00

Huizenkopers hebben minder aandacht voor de risico’s van een langlopende hypotheek dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Een op de vier huizenkopers houdt bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening met de gevolgen van eventuele werkloosheid. Vier jaar geleden was dat nog een op de vijf. Ook houdt de helft bij de berekening van de maandlasten geen rekening met het aflossen van studieschuld. Dat is ongeveer 20 % meer dan eerder.

De vereniging heeft de indruk dat dit komt doordat het economisch beter gaat. De rente is historisch laag en de druk op de woningmarkt loopt op. Daardoor nemen mensen vaak overhaaste beslissingen.

Advies

De vereniging roept hypotheekadviseurs op om hun klanten te wijzen op de risico’s van werkloosheid en studieschulden. ‘Het verzwijgen van een studieschuld bij het aanvragen van de hypotheek kan later tot betalingsproblemen leiden’, zegt Rob Mulder, directeur Kennis en belangenbehartiging. Risico’s als werkloosheid en overlijden zijn grotendeels af te dekken met een verzekering. ‘Zolang de hypotheek loopt, moeten adviseurs hun klanten over deze zaken blijven adviseren.’

Meer informatie
Huizenkopers zien hypotheekrisico's vaak over het hoofd (persbericht 3 juni 2016)
‘Helemaal digitaal, dat doen de meesten niet’ (Eigen Huis Magazine, juni 2016)

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief