Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackCollectieve Inkoop Zonne...

Zonnepanelen financieren: dit zijn de mogelijkheden

Wie zonnepanelen wil, maar geen of weinig eigen geld heeft, kan dit op andere manieren financieren. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor zonnepanelen. Financieel specialist Karin Boog licht een aantal mogelijkheden toe.

1. Subsidie zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen van je gemeente. De energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen.

2. Hogere hypotheek

Een lening voor zonnepanelen kan ook via je hypotheek. Je leent dan tot 106% van de woningwaarde. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. Niet alle geldverstrekkers bieden namelijk deze mogelijkheid. 

3. Extra hypotheek op je inkomen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen bovenop wat je normaal kunt lenen op basis van je inkomen: maximaal € 9.000 voor energiebesparende maatregelen. Koop je een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager, dan mag je zelfs € 25.000 extra lenen. Voorwaarde is wel een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk om voor een woning met een EPC0 of lager zonder energieprestatiegarantie € 15.000 extra te lenen.

4. Energiebespaarlening zonnepanelen

De landelijke Energiebespaarlening is er voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Gebruik de energiebespaarlening bijvoorbeeld als lening voor zonnepanelen. Vanaf 1 juni 2022 kun je bij het Warmtefonds 100% van het leenbudget (in plaats van 75%) aan zonnepanelen besteden.

5. Lening voor zonnepanelen: duurzaamheidslening

Sommige gemeenten hebben een Duurzaamheidslening. Bekijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of jouw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Het voordeel van de duurzaamheidslening is de lage rente. Maak je gebruik van deze lening voor zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.

2023 geen BTW over zonnepanelen

Wie zonnepanelen koopt voor op of nabij de woning, hoeft daar vanaf 1 januari 2023 geen btw meer over te betalen. Uitzondering: het 0% btw-tarief geldt niet voor de oplevering van geïntegreerde panelen samen met de nieuwbouwwoning. In dat geval betaal je het reguliere 21% btw-tarief.

Houd er bij leningen rekening mee dat deze worden geregistreerd bij het BKR. Een registratie kan invloed hebben op toekomstige financieringen.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Doe mee!

Doe mee met het grootste collectief van Nederland en profiteer ook van een flinke korting! Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Ook als je geen lid bent, kun je meedoen; bij deelname krijg je namelijk een jaar lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis cadeau!  

Deze ronde hebben we een korting van 15%* op de gemiddelde marktprijs verkregen tijdens de onderhandeling met de leveranciers. Voor een gemiddelde woning (8-10 panelen) kan dat al zo'n € 750,- schelen op een compleet zonnepanelen systeem.

*bron: prijzen Milieu Centraal

Inschrijven

Bij inschrijving stellen we een aantal vragen over je dak, zodat de leverancier je na de veiling een passend aanbod kan doen. Deze gegevens kun je na ontvangst van het aanbod nog wijzigen.

Inschrijven

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

5 financiële vragen over zonnepanelenZelf opgewekte stroom gebruikenZonnepanelen en btw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube