Veelgestelde vragen over erfpacht Amsterdam

Met ingang van 8 januari 2020 zijn de gunstige voorwaarden om een aanbod te vragen voor de afkoop of het vastzetten van de erfpachtcanon vervallen. Je kunt nog wel een verzoek doen om je erfpacht eeuwigdurend af te kopen, maar dat is nu veel duurder dan voorheen. 

1. Hoe zit dat?

Per 8 januari 2020 is het nog wel mogelijk om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De voorwaarden zijn echter minder gunstig dan die tot 2020 waren en daardoor is overstappen duurder. Zo is er een korting vervallen en moet worden uitgegaan van een latere WOZ-waarde. Deze zal meestal hoger zijn dan de WOZ-waarde van 2014 of 2015. Uit rekenvoorbeelden blijkt dat de kosten van het vastzetten van de canon wel tot 10 keer hoger zullen worden. De kosten van overstappen zullen dus vanaf 2020 meestal (fors) hoger zijn.

2. Wat adviseert de vereniging haar leden?

De gunstige voorwaarden zijn weliswaar vervallen, maar het kan soms nog steeds aan te raden zijn om te kiezen voor eeuwigdurende erfpacht. Dat hangt ervan af wanneer de erfpacht afloopt en waar de woning in de stad is gelegen. Een indicatie van de kosten van overstappen kun je krijgen via het overstapportaal.

3. Zijn er kosten verbonden aan het vastzetten van de erfpacht?

De gemeente brengt voor het berekenen van het erfpachtaanbod geen kosten in rekening. Wel moet de erfpachtakte door een notaris worden aangepast als je het aanbod accepteert. De kosten lopen uiteen van ongeveer € 700 tot € 1.750. Het loont dus de moeite om een prijsopgave bij meerdere notarissen te vragen. Meer informatie over de kosten van de omzetting is te vinden op de website van de gemeente.

4. Wat moet ik doen als ik vastloop in het erfpachtportaal?

Dan raden wij je aan om een erfpachtaanbieding te vragen door een email te sturen naar overstaperfpacht@amsterdam.nl. Bewaar dan de verzonden email goed. Op die manier kun je aantonen dat je het verzoek om een aanbieding hebt verstuurd.