Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Studieschuld heeft invloed op hypotheek

Kan ik met een studieschuld wel een huis kopen? En zo ja, waar moet ik op letten? Financieel specialist Karin Boog legt uit wat voor invloed een studieschuld heeft op het kopen van een huis en waarom je die beter niet kunt verzwijgen.

jong stel bij raam met telefoon

Een studieschuld verzwijgen bij een hypotheekaanvraag klinkt verleidelijk. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel staat deze schuld niet geregistreerd en het is ook nog eens mogelijk om het maandbedrag tijdelijk naar € 0 te verlagen.

Toch kun je er bij het afsluiten van de hypotheek niet onderuit je studieschuld te melden. Een studieschuld is een financiële verplichting en een hypotheekadviseur moet deze meenemen om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen. Je bent dan ook verplicht om met een uitdraai van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan te tonen hoe hoog de lening is en de maandlast van de studieschuld.

In veel gevallen vragen geldverstrekkers ook om bankafschriften waarop het maandbedrag van de studieschuld staat vermeld of vragen zij toestemming om via brondata de gegevens over de studieschuld bij DUO op te halen.

Bereken hoeveel jij kunt lenen

Je studieschuld extra aflossen helpt

Hypotheekverstrekkers rekenen in 2024 met de daadwerkelijke maandlast.  Heb je extra afgelost op de studieschuld, dan moet je dit aantonen met correspondentie van DUO. Uit de correspondentie moet ook blijken dat het maandbedrag is verlaagd. De verlaagde maandlast is het bedrag waar de geldverstrekker meerekent om de hypotheeksom te bepalen. Let op: het gaat hier dan wel om een extra aflossing boven op de maandelijkse aflossing. 

Let op!
Vanaf 2024 wordt de studieschuld op een andere manier meegenomen bij het betalen van de hypotheeksom. Het gaat dan niet meer om de oorspronkelijke studieschuld, maar om de daadwerkelijke maandlasten die je betaalt. Die worden nog wel omgerekend met een factor afhankelijk van de hypotheekrente. 

Leenstelsel: oude of nieuwe regeling

Onder het oude leenstelsel betaal je voor hetzelfde bedrag aan studieschuld een hogere maandlast omdat je in een kortere periode aflost dan bij de het nieuwe leenstelsel. Oude studieschulden los je af in 15 jaar en nieuwe studieschulden in maximaal 35 jaar.

NHG en studieschuld

Kun je met een studieschuld een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ja, dat kan. Je kunt alleen minder lenen dan zonder een studieschuld.

Met NHG geef je de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Heb je de schuld verzwegen en NHG ontdekt dit, dan zal NHG je niet meer helpen. Kwijtschelding van een restschuld kun je dan wel vergeten. 

Een studieschuld heeft dus behoorlijk wat invloed op wat je kunt lenen voor een huis. Verzwijg de studieschuld in ieder geval niet, een hypotheek afsluiten met een studieschuld is mogelijk!

Je startershypotheek berekenen

Verzwijg de studieschuld niet, je bent verplicht deze te melden bij het aanvragen van een hypotheek

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis
Weten hoeveel je kunt lenen met een startershypotheek? Bereken je hypotheek

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Hypotheek berekenen

  Ontdek wat je kunt lenen voor je hypotheek.

  Bereken je hypotheek
 • Koopcontractbeoordeling bestaande bouw

  Laat je contract beoordelen door een jurist. Krijg duidelijkheid over jouw rechten en plichten.

  Naar de beoordeling
 • Koopwijzer

  Ben je van plan een huis te kopen? Ontvang informatie en handige tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  man en vrouw voor koophuis

  Tags

  HypotheekKopenKopen-FinancieelKopen-HypotheekStarter

  Ook interessant

  StartershypotheekE-book 'Financieren'Aflossingsvrije hypotheek voor starters

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube